Nejste přihlášen/a.
Dobry den,mohl by mi nekdo poradit,jak poznat medvedi cesnek,kdy dozrava,taky je nejlepsi na nej jit.Mame tu takovou oblast,kde usedlici na nej chodi.Dekuji za odpoved.
Dozrávání nepotřebujete, jelikož se sbírá list. A ten by se měl sbírat do té doby, než rozkvetou květy. Protože potom listy postupně hořknou a nejsou už chutné.
Mám MČ na zahradě. Dosud nekvete. A tak si zaběhnu občas pro několik listů, které hned použiju na chléb, do pomazánky...
Tak sbírejte teď a hned. Je na to právě nejlepší čas. Jaga.
Už jsem na něm byla dvakrát. Jsem blízko podhorského potoka. Předevčírem naposledy, a už byl skoro akorát.V teplejších oblastech bude v plném proudu. Než se objeví poupata, tak jdu kdykoliv. Odhadem do půli května. Trhají se listy ideálně do látkové tašky. Vybírám pěkné a ukládám čisté, aby tam nebylo ani smítko..Zralost tady nelze sledovat, nesklízíme palice, ale listy. Uložený v ledně načechraný v plastové zacvaknuté krabici vydrží určitě týden.
Pozná se podle česnekové vůně a chuti. S ničím se splést nedá.V tu dobu tam podobné listí nebývá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.