Nejste přihlášen/a.
Fialka několik let po sobě téměř celoročně nádherně kvetla. Letos vypadá takhle . Druhá fialka, stojící hned vedle ní má spoustu květů a listy v pořádku, při tom jsem oběma věnoval stejnou péči.
Píšete že mají stejné podmínky. Nemají, jedna je blíže u okna a máte ji spálenou od sluníčka. A občas se mi také stane , že vedle sebe na poličce metr od okna si některá vzpomene že se jí to nelíbí. Jsou to potvory, ale krásné. Dejte lístek do vody a vypěstujte novou mladou fešandu, jak už bylo napsáno. Dělám to každý rok, protože ty staré někdy odmítají kvést.
Nesvítí na ni slunce? Fialky jsou nejradši na severním okně, po přestěhování a s parapety jen na okně jižním jsem je musela dát pryč, vůbec sejim nedařilo.
Listy otrhejte a kytka bude zas jak nová. Když už je rostlina starší a kvůli otrhávání spodních lístků má douhý knínek, dá se omladit jeho zkrácením.
To by možná mohl být problém, fialky jsou na jižním okně vedle sebe (jiné místo nemám). Ale obě tam jsou už nějakých 6 let a do teď žádný problém nebyl. Obě vždy bohatě kvetly od jara až do poloviny následné zimy. Proč je najednou špatná jen ta jedna (mladší)?
Nejvíc poškozené listy jsem odstranil a fialku přesadil. Tak uvidím.
Hledala jsem v knihách. Možností poškození jsem našla mnoho. Pocákané listy vodou a z toho začínající hniloba listů, příliš studená voda na zalévání, nějaké prvky chybějící v zemině... Ale při stejné péči o druhou fialku mě z toho všeho vychází možnost, že ta nemocná je o něco blíž ventilačce, že se tedy jedná se o nachlazení až lehké omrznutí.
Fialky jsou mršky. Loni v lednu, když pro mě byl nucený zahradnický půst, jsem si pro radost koupila dvě kvetoucí fialky. Odkvetly a od té doby ani poupátko. Hledám v knihách, zkouším různé rady a nic...
A co když kytky také stárnou? Ta modrá je třeba mladší, i když jste je mohl koupit ve stejnou dobu. No a ta bílá už je prostě stará a asi "odchází". Já bych si z ní vzala zdravé listy a zasadila je. Fialka se dobře ujímá a když jde všechno tak jak má, tak asi tak za půl roku, už budou mladé rostlinky kvést. Zrovna tahle fialka se opravdu lehce množí listovými řízky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.