Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci si zasadit do květináče na balkon pažitku..Jak hluboký, široký by měl ideálně být? Do čeho nejlépe zasadit, nějaký siubstrát? A četla jsem, že se sadí do nějakých hnízd..ty jak daleko od sebe a kolik?
Díky.
Jestli ideálně, tak do volné půdy. Pažitce se v květináčích zdaleka tak nedaří, i když v něm na balkoně překonají zimu a znovu vyraší, časem zeslábnou, i když je hnojíte. Pokud květináč, tak větší než 15 cm. Mnohem větší je lepší. a ne plastový, nýbrž z pálené hlíny. Hnízda se myslí, že když si někde v truhlíku vysejeme na řádek, tak pak odebíráme po snopečcích třeba s deseti zelenýni ocásky a sázíme je třeba 10 - 20 cm od sebe, protože z každé té štětičky nakonec vyroste širší trs. Ve dvou velkých květináčích /asi 18cm/ za oknem mám v každém asi pět takových hnízd. Teď už se to slilo v jeden porost a krásně raší. Tak ne doma, ale venku na parapetě pěstovat. A nejlépe ještě květináč dát do obalu, ať se zmírní vysoké a nízké teploty. Někdo má pažitku v truhlíku a taky roste. Není to věda.
Pažitka v květináči sice vyroste, ale ne tak bujně a dobře, jako někde volně v půdě. A těmi "hnízdy" se myslí to, že se některá semínka vysévají po několika najednou do vyhloubených jamek ve volné půdě. Ale to platí zejména pro okurky, dýně, a cukety. Dávají se tak 2 až 3 semínka do jednoho "hnízda"- jamky, protože také nemusí všechny vzejít a pak už by bylo na další výsadbu pozdě. Když pak vzejdou, tak se ponechá ta nejsilnější rostlinka na jednom místě. Zbývající se ale mohou přesadit jinam, nebo se vyhodí. A u pažitky tohle můžete udělat také, ale spíše venku na zahradě. Prostě vysejete semínka po špetkách na jedno místo a ta místa jsou od sebe vzdálená třeba 20 cm a pak na podzim vyrejete trs pažitky a dáte do květináče na zimu. Pokud chcete ale pěstovat od semene v květináči, tak nemusíte žádná hnízda dělat a jednoduše zapravte mělce do substrátu po celém vrchu. Všechna semínka stejně nevzejdou, tak to budete mít akorát. Substrát po výsadbě zavlažte a přetáhněte potravinářskou folií a dejte někam na sluníčko. Semínka Vám rychleji vyraší, pak samořejmě už folii sundat a pěstovat normálně.
Já bych si sehnala už vzrostlou, než to pěstovat ze semene. Pokud to chcete pěstovat v květináči asi čím větší tím lepší.
Já jí mám na zahradě plno, když množím tak rozdělím trsy. Jinak to roste jak tráva a nejbujněší je zjara, asi v červnu vykvete a pak začíná slábnout. Příští rok na jaře vyrazí zase na stejném místě.
Po pokusech pěstovat pažitku ve velkém květináči na dvoře či na balkoně jsem se zase vrátila k tomu, že nejlépe prospívá na zahrádce v polostínu. A než vyleze něco ze semínek, koupím raději trsík již vzešlé pažitky v kelímku, spotřebuji a vsadím do záhonu. Na zeminu není náročná, není potřeba to řešit, jen hodně jílovitá by nebyla dobrá.
Pažitka v květináči vám nevydrží, brzy uhyne. Je jí venku líp. Pokud máte třeba i maličkou zahrádku, dát ji tam. Pokud nemáte, uřízněte si v přírodě kousek pažitky lesní, poslouží vám stejně dobře.
Kamarádce jsem dala do květináče už asi 3 x, uhynula jí časem vždycky. Není to prostě rostlina na spoutání do květináče.
Nevím, odkud jste, ale pokud zblízka, mohu Vám nařezat. Ráda. Mám už na zahrádce krásnou a hustou. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.