Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pažitka v květináči

Od: julcaa odpovědí: 8 změna:

Zdravím,

chci si zasadit do květináče na balkon pažitku..Jak hluboký, široký by měl ideálně být? Do čeho nejlépe zasadit, nějaký siubstrát? A četla jsem, že se sadí do nějakých hnízd..ty jak daleko od sebe a kolik?

Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tm
hodnocení

3x

Nechci vám brát iluze, ale zkoušel jsem několikrát pěstovat pažitku na balkoně - neúspěšně.

liska5
hodnocení

2x

Jestli ideálně, tak do volné půdy. Pažitce se v květináčích zdaleka tak nedaří, i když v něm na balkoně překonají zimu a znovu vyraší, časem zeslábnou, i když je hnojíte. Pokud květináč, tak větší než 15 cm. Mnohem větší je lepší. a ne plastový, nýbrž z pálené hlíny. Hnízda se myslí, že když si někde v truhlíku vysejeme na řádek, tak pak odebíráme po snopečcích třeba s deseti zelenýni ocásky a sázíme je třeba 10 - 20 cm od sebe, protože z každé té štětičky nakonec vyroste širší trs. Ve dvou velkých květináčích /asi 18cm/ za oknem mám v každém asi pět takových hnízd. Teď už se to slilo v jeden porost a krásně raší. Tak ne doma, ale venku na parapetě pěstovat. A nejlépe ještě květináč dát do obalu, ať se zmírní vysoké a nízké teploty. Někdo má pažitku v truhlíku a taky roste. Není to věda.

hodnocení

2x

Pažitka v květináči sice vyroste, ale ne tak bujně a dobře, jako někde volně v půdě. A těmi "hnízdy" se myslí to, že se některá semínka vysévají po několika najednou do vyhloubených jamek ve volné půdě. Ale to platí zejména pro okurky, dýně, a cukety. Dávají se tak 2 až 3 semínka do jednoho "hnízda"- jamky, protože také nemusí všechny vzejít a pak už by bylo na další výsadbu pozdě. Když pak vzejdou, tak se ponechá ta nejsilnější rostlinka na jednom místě. Zbývající se ale mohou přesadit jinam, nebo se vyhodí. A u pažitky tohle můžete udělat také, ale spíše venku na zahradě. Prostě vysejete semínka po špetkách na jedno místo a ta místa jsou od sebe vzdálená třeba 20 cm a pak na podzim vyrejete trs pažitky a dáte do květináče na zimu. Pokud chcete ale pěstovat od semene v květináči, tak nemusíte žádná hnízda dělat a jednoduše zapravte mělce do substrátu po celém vrchu. Všechna semínka stejně nevzejdou, tak to budete mít akorát. Substrát po výsadbě zavlažte a přetáhněte potravinářskou folií a dejte někam na sluníčko. Semínka Vám rychleji vyraší, pak samořejmě už folii sundat a pěstovat normálně.

A ten substrát musíte udržovat vlhký, nesmí vyschnout. Já používám rozprašovač.

jp
hodnocení

0x

Já bych si sehnala už vzrostlou, než to pěstovat ze semene. Pokud to chcete pěstovat v květináči asi čím větší tím lepší.

Já jí mám na zahradě plno, když množím tak rozdělím trsy. Jinak to roste jak tráva a nejbujněší je zjara, asi v červnu vykvete a pak začíná slábnout. Příští rok na jaře vyrazí zase na stejném místě.

hodnocení

0x

Po pokusech pěstovat pažitku ve velkém květináči na dvoře či na balkoně jsem se zase vrátila k tomu, že nejlépe prospívá na zahrádce v polostínu. A než vyleze něco ze semínek, koupím raději trsík již vzešlé pažitky v kelímku, spotřebuji a vsadím do záhonu. Na zeminu není náročná, není potřeba to řešit, jen hodně jílovitá by nebyla dobrá.

hodnocení

0x

Pažitka v květináči vám nevydrží, brzy uhyne. Je jí venku líp. Pokud máte třeba i maličkou zahrádku, dát ji tam. Pokud nemáte, uřízněte si v přírodě kousek pažitky lesní, poslouží vám stejně dobře.

Kamarádce jsem dala do květináče už asi 3 x, uhynula jí časem vždycky. Není to prostě rostlina na spoutání do květináče.

Nevím, odkud jste, ale pokud zblízka, mohu Vám nařezat. *smich* Ráda. Mám už na zahrádce krásnou a hustou. Jaga.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]