Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Papír do kompostu?

Od: kompost odpovědí: 11 změna:
Dobrý den , četl jsem , že do kompostu můžu dát papírové kapesníčky a utěrky . Je to pravda? Přijde mi to divné .Kompost dělám ze zahradního odpadu (suchého i zeleného ) + z kuchyňských zbytků, ale papír?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Papírové kapesníky ano, ne vlhčené. Papírové ubrousky a utěrky ano, ne barevné. Bez problémů natrhaná plata od vajec. Jako čistě uhlíkaté suroviny míchat s dusíkatými např. s čerstvou trávou.

liska5
hodnocení

3x

Podle mne je tak trochu kompost a kompost. Ten, co dělají technické služby a převracejí velké hromady bagrem, ten dovede jaksi víc "spálit" plevelů, ořechových skořápek, klacků i papíru. V té vysoké vrstvě je větší teplo. A používají ho v parcích na trávníky a květinovou výsadbu.

Doma v kompostérku si hlídám, aby byl čistý, bez pýrů, plevelů se semeny, trní a pod. tam ani papír nechci. Listí, trávu, větvičky a zeleninové zbytky, popel z ohníčku, vaječ.skořápky, slupky z ovoce a lógr. A tam si i nosím žížalky. Když se jim hodí ovocné zbytky, slupka z banánu, tak se holky sjíždějí na hody. Přeci jen je na zeleninu,... i děckám na mrkvičku.

hodnocení

2x

Máme od obce darovaný už nějaký čas kompostér. Dáváme tam posekanou trávu, občas prohodit hlínou, také hoblovačky se slepičinci, když čistíme kurník. Z kuchyně rostlinné zbytky - slupky z cibule, z brambor, z citrusových plodů, banánů... A často kompost zavlažit. A přeházet. Nikdy nedávat vytrhaný plevel ze zahrádky. A také ne listí z ořechu.

O papírech vím, že se dávat mohou /jemné/, ale nedávám je. Dávala jsem sáčky od čaje, ale zjistila jsem, že se nikdy nerozložily. Tak už také nedávám.

Loni jsem dostala 2 kbelíky dobře uleželého hnoje, byl plný žížal. Ty se v kompostu hned zabydlely a začaly pracovat. Proto jsem měla na podzim krásný sypký kompost, žádné větší zbytky, až na ty čajové sáčky. Ty asi žížalám nevoněly. ;) Jaga.

Bohužel, ten přepálený olej, jak píše jiný rádce, to je ta největší prasárna v kompostu. Ten slévám do lahví, popeláři je pak sbírají a odvezou.

liska5

Jaguš, to je tak hezky napsané, že si asi založím s láskou další kompost*uspech**slunce*

olg
hodnocení

1x

Muzes jakykoliv papir, ale pokud tim hnojis zeleninu k jidlu, nedavej barevne leskle.

Jo a kapesnicky jen ne ty z netkane textilie, ty ani do WC, jsou nerozlozitelne.

A samozrejme to chce dobre promichat a ne chcuchvalce papiru, vzdycky prolozit trochu zeminy...

joudic*
hodnocení

0x
co je na tom divneho, vite jak se vyrabi papir? :)
kompost
hodnocení

Vím , že je to přírodní buničina ze dřeva ,ale i tak je tam při výrobě použita nějaká chemie .
lkjhg

Ano papir se běli oxidem chloričitym, ten je ase nezávadné, protože se něm běli aji móka, abe bela běléši a abe si jo blboni na nezdravy nakópile.

lkjhg
hodnocení

0x

Ano pro papir, utěrky (bavlna) do kompostu, já dávám aji přepálené olej.

jabraka*
hodnocení

0x

Dávat do kompostu přepálený olej je hloupost,i když rostlinné oleje bakterie v přírodě rozloží,Jen to trvá déle.Stejně tak jehličí a ořechové listí.Já počítám s rozložením kompostu za 2-3 roky tak dávám všechno,kromě masa.I když jsem použil ptačí výkaly z uklidu půdy a několik mrtvolek.Kompost za dva roky byl také výborný.Abych ho zbavil nerozložených dílů,proseju ho prohazovačkou.

JABRAKA

oldi
hodnocení

0x
Ubrousky jsou bělené chlorem. V malém množství by nemusely vadit. Papír do kompostu by se mohl použít pokud nebude plesnivět. Vhodnější bude papír přírodní nebělený. Prodávají se i nebělené ubrousky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]