Nejste přihlášen/a.
Podle mne je tak trochu kompost a kompost. Ten, co dělají technické služby a převracejí velké hromady bagrem, ten dovede jaksi víc "spálit" plevelů, ořechových skořápek, klacků i papíru. V té vysoké vrstvě je větší teplo. A používají ho v parcích na trávníky a květinovou výsadbu.
Doma v kompostérku si hlídám, aby byl čistý, bez pýrů, plevelů se semeny, trní a pod. tam ani papír nechci. Listí, trávu, větvičky a zeleninové zbytky, popel z ohníčku, vaječ.skořápky, slupky z ovoce a lógr. A tam si i nosím žížalky. Když se jim hodí ovocné zbytky, slupka z banánu, tak se holky sjíždějí na hody. Přeci jen je na zeleninu,... i děckám na mrkvičku.
Máme od obce darovaný už nějaký čas kompostér. Dáváme tam posekanou trávu, občas prohodit hlínou, také hoblovačky se slepičinci, když čistíme kurník. Z kuchyně rostlinné zbytky - slupky z cibule, z brambor, z citrusových plodů, banánů... A často kompost zavlažit. A přeházet. Nikdy nedávat vytrhaný plevel ze zahrádky. A také ne listí z ořechu.
O papírech vím, že se dávat mohou /jemné/, ale nedávám je. Dávala jsem sáčky od čaje, ale zjistila jsem, že se nikdy nerozložily. Tak už také nedávám.
Loni jsem dostala 2 kbelíky dobře uleželého hnoje, byl plný žížal. Ty se v kompostu hned zabydlely a začaly pracovat. Proto jsem měla na podzim krásný sypký kompost, žádné větší zbytky, až na ty čajové sáčky. Ty asi žížalám nevoněly. Jaga.
Bohužel, ten přepálený olej, jak píše jiný rádce, to je ta největší prasárna v kompostu. Ten slévám do lahví, popeláři je pak sbírají a odvezou.
Dávat do kompostu přepálený olej je hloupost,i když rostlinné oleje bakterie v přírodě rozloží,Jen to trvá déle.Stejně tak jehličí a ořechové listí.Já počítám s rozložením kompostu za 2-3 roky tak dávám všechno,kromě masa.I když jsem použil ptačí výkaly z uklidu půdy a několik mrtvolek.Kompost za dva roky byl také výborný.Abych ho zbavil nerozložených dílů,proseju ho prohazovačkou.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.