Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pěstování rajčat ze semínek

Od: tamar odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, jak pěstovat semínka z rajčat (normálně kupovaných-semínka vykrojím a vysuším)? Vyrostou mi, když je zasadím až teď?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

1x

Teď není pozdě s rajčata vypestovat ze semínka doma za oknem, zvláště když jsou určena na záhon a ne do skleníku. Rajčata na semínka musí být vyzrálá až přezrálá. Z kupovaných vám snad něco vyroste, ale nikdy nevíte co. V obchodě koupíte rajčata, která nejsou určena k množení - hybridní F1.

radek123
Pěstují rajčata již mnoho let a teď neni pozdě ,dokonce jsem zkoušel i rajčata ze semínek z krámu ..vymačkat na ubrousek oni na něm zaschnou a když je chci pěstovat tak je dám do vody a ubrousek se rozpustí a hotovo ..a rajčata byly nádherný ale záleží na odrůdě...a já to mnel do skleníku .většina těch kupovaných obzvlášť v zimě je stejně skleníkových..ale kdo to neskusi...vždyť stačí pár semínek a příští rok budete chytřejší..

hodnocení

1x

A víte s jistotou, že ta kupovaná rajčata nebyla z hybridních semen? V tom nemůžete mít jistotu, protože to se nikde neuvádí. Já bych Vám poradila, abyste si semínka raději koupil. Ono Vám něco vyrůst může, ale také nemusí a už vůbec nemusí plodit tak, jak budete očekávat. U těchto semen bych neriskovala. Škoda práce a pak už bude na všechno pozdě.

Jestli o tom chcete vědět něco víc, tak tady je odkaz na zajímavý článek. Doporučuji si přečíst i diskuzi, která je pod článkem.

honzinek
hodnocení

1x

Na vysetí je stále času dost. Ale jinak mi přijde kravina vysévat kupované. Většina rajčat v obchodech jsou hybridy vyšlechtěné pro vysoký bezproblémový výnos ve velkopěstírnách a pro bezproblémový transport a prodej. Takže je celkem obecně známá věc, že bohužel s těmito vlastnostmi pro trh se zároveň snižuje to nejlepší - chuť a vůně rajčat. Takže mi přijde naprostá kravina chtít si vysévat gumové náhražky, když za pár korun si mohu koupit pytlíček semen, co já používám klidně 4 - 5 let - dokud klíčí.

makk
hodnocení

1x

Nijak, dnes skoro nekoupíte jiná semena rajčat než hybridy a rostliny vypěstované z jejich semen (tedy F2) nemají vlastnosti F1. Ono vám něco vyroste, ale plody nebudou stát za nic, může to být náchylné na plísně...

Když kupujete semena, tak se podívejte, jestli mají označení F1 (obvykle na konci názvu). To znamená, že je to první filiální generace hybridu a semena z plodů těchto rajčat jsou k ničemu.

jabraka*
hodnocení

0x

Dlouhá léta pšstuji svá sazeničky keříčkové odrůdy typ stupická polní.Je jen důležité,pšstovat je odděleně od ostatních,jinak se zkřížía stratí původní vlastnosti.

KB

olg
hodnocení

0x

Zkus to, ale pravdepodobne ti z hybridniho plodu rajcete resp jeho semena, nic pouzitelneho uz nevzejde...

proc? Viz treba zde potravinovezahrady.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]