Nejste přihlášen/a.
Teď není pozdě s rajčata vypestovat ze semínka doma za oknem, zvláště když jsou určena na záhon a ne do skleníku. Rajčata na semínka musí být vyzrálá až přezrálá. Z kupovaných vám snad něco vyroste, ale nikdy nevíte co. V obchodě koupíte rajčata, která nejsou určena k množení - hybridní F1.
A víte s jistotou, že ta kupovaná rajčata nebyla z hybridních semen? V tom nemůžete mít jistotu, protože to se nikde neuvádí. Já bych Vám poradila, abyste si semínka raději koupil. Ono Vám něco vyrůst může, ale také nemusí a už vůbec nemusí plodit tak, jak budete očekávat. U těchto semen bych neriskovala. Škoda práce a pak už bude na všechno pozdě.
Jestli o tom chcete vědět něco víc, tak tady je odkaz na zajímavý článek. Doporučuji si přečíst i diskuzi, která je pod článkem.
Na vysetí je stále času dost. Ale jinak mi přijde kravina vysévat kupované. Většina rajčat v obchodech jsou hybridy vyšlechtěné pro vysoký bezproblémový výnos ve velkopěstírnách a pro bezproblémový transport a prodej. Takže je celkem obecně známá věc, že bohužel s těmito vlastnostmi pro trh se zároveň snižuje to nejlepší - chuť a vůně rajčat. Takže mi přijde naprostá kravina chtít si vysévat gumové náhražky, když za pár korun si mohu koupit pytlíček semen, co já používám klidně 4 - 5 let - dokud klíčí.
Nijak, dnes skoro nekoupíte jiná semena rajčat než hybridy a rostliny vypěstované z jejich semen (tedy F2) nemají vlastnosti F1. Ono vám něco vyroste, ale plody nebudou stát za nic, může to být náchylné na plísně...
Když kupujete semena, tak se podívejte, jestli mají označení F1 (obvykle na konci názvu). To znamená, že je to první filiální generace hybridu a semena z plodů těchto rajčat jsou k ničemu.
Zkus to, ale pravdepodobne ti z hybridniho plodu rajcete resp jeho semena, nic pouzitelneho uz nevzejde...
proc? Viz treba zde potravinovezahrady.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.