Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám hodně starý skleník a skla v něm nejsou a na nový skleník bohužel nemám. Tak bych vás chtěl požádat o radu jestli bych mohl pěstovat zeleninu ( rajčata, okurky, cuketu a kedlubny) v kyblích nebo v pytlích které by byli ve skleníku.
Jelikož zemina ve skleníku není kvalitní protože nemám kompost a hnůj, tak to chci zkusit kupovaným substrátem pro zeleninu a pěstovat to v kyblích nebo v pytlích. Ale nevím, zda tímto způsobem se mi bude dařit nemám s tím zkušenosti.
Jaký na to máte názor vy a co byste mi prosím doporučili aby se zelenině tímto způsobem dařilo. Teprve začínám a vše bude letos jak sázka do loterie.
Předem všem děkuji za cenné rady a náměty.
Máme chatu na vysočině. Kdysi dávno tam táta pěstoval co se dalo. Rajčata pěstoval tak, že byla normálně zasazená v záhonu, přivázaná k opoře a přetažená silnějším igelitovým pytlem s otevřeným vrškem. Už si to moc nepamatuju, ale na léto se asi pytel sundaval, aby plody dozrály na slunci. Závlaha byla kapková na spínací hodiny, mezi rostlinami byly hadice, v hadicích napíchané injekční jehly a voda kapala přímo k rostlinám. Na chatu se jezdilo 1x za 14 dní a vypěstovali jsme vše vlastní. Brambory, cibuli, česnek, rajčta, papriky, okurky.
Zasazené v pytlích či kýblech lze pěstovat rajčata s úspěchem. Kompost či hnůj je fajn, ale stará sousedka co nemá sílu na zarývání hnoje hnojí všechno cereritem a rostlinám se daří. Granulovaný hnůj lze koupit v zahradnictví, dost možná máte v okolí někoho s koňmi, hnůj je za odvoz.
Pokud je konstrukce skleníku dobrá a jen tam není sklo, je oprava poměrně snadná. Sklenář nařeže sklo a vy si ho tam tmelem nalepíte, nebo koupíte polykarbonát a nalepíte ten.
Pytel je nevzhledný, ale praktický. Květináč, třeba na rajčata by musel být hodně velký a pytel má výhodu, že se naplní asi do půlky (možná ani ne) a zbytek funguje jako skleník. Když jsou rostlinky malé, můžete ho i nahoře zavřít a když jsou velké a už koukají z pytle ven, tak zas už je venku teplo a fólie není potřeba. Koupený substrát určitě není špatný, ale je dost drahý.
Dobrý den, a měl bych v pytlích nebo v kyblích udělat otvory? Nebo ne? Jinak květinače mám asi 5ks velké vš- 50 cm š- 35 cm Díky.
Odtokový otvor, u velkých kýblů nejeden, je nutný! Vrtačkou nebo rozpáleným hřebíkem.
Ideální je, když na rajčata neprší a zalévají se jen do květináče. To mokro na listy a vůbec přelití hlavně, když je chladno, přispívá k houbovým chorobám. Tak aspoň v tom skleníku připevněte stříšku z nějakého průsvitného igelitového pytle. Pak rozmyslet, zda koupit tyčková nebo keříčková. Ta první vyvazovat a vylamovat fazochy, neboli zálistky, aby se zbytečně nevětvila na ůkor plodů. A rajčata vysazujte hlouběji a mírně zešikma. O hodně hlouběji / a na ponořeném stonku nenechat listy/. Na stonku pod zemí se vytvoří další kořeny, což rajče posílí. Já hnojím nejvíc granulovanými slepičinci / Hoštické/. V gumové rukavici je vmísím do povrchu zeminy a ony se postupně rozpouštějí...
Otvory jsou samozřejmě nutné, stačí do kažého pytle 2x píchnout vidle. Květináč o průměru 35cm je na rajče malý. Sázet hluboko, jak bylo řečeno. Já rajčata dávám normálně na záhon a sázím je do drážky podobně jako brambory. Do drážky sazenici položím, přihrnu a koukat nechám jen poslední cca dva páry listů.
Jako první musíš opravit skleník tak, aby to byl uzavřený oddělený prostor od venkovního vzduchu. Pouze po takové opravě si můžeš začít hrát uvnitř a pěstovat tam rostliny.
Když si cokoliv předpěstuješ třeba doma a dáš to do současného skleníku, tak to zmrzne a je jedno, jestli to bude v pytli nebo kýblu.
Zkus se zeptat v okolí, jestli někdo doma nemá starší zbytečné sklo, které může postrádat nebo které je ochoten prodat.
Za zeptání nic nedáš a pokud takhle obejdeš deset lidí na vesnici, tak možná i skleník opravíš. Většinou každý doma nějaké rezervní sklo má a už roky se na ně práší.
Dávat tam provizorně folii, je tak na jednu sezónu. Fólie na slunci zkřehne a vítr ji pak roztrhá.
Polykarbonát asi těžko doma bude mít do rezervy, ale zase při jeho použití je jakási jistota, že ten skleník zase pár roků vydrží.
Je fakt, že úroda příjde v době, kdy jsou rajčata v obchodě nejlevnější. Taky houbové choroby jsou u rajčat poměrně časté. Zejména, když na ně prší a zálivku nemůžete regulovat. .A taky, že kvůli zalévání a péči pak nemůžete nikam na delší dobu odjet.
Nejlevnější, to je možné, ale určitě ne chuťově lepší. A možná, že letos to nejlevnější, bude letos pořád dost drahé. Tím bych se teda moc neřídila. Kdo má možnost pěstovat sám, na tom byl, je a bude pořád lépe než ten, co je odkázán na obchody.
To všechno co jste vyjmenoval, pěstuji s úspěchem přímo na zahradě. Volně na záhonech. K tomu neí třeba skleník. Já mám foliovník a dávám do něj akorát brzo na jaře vypěstované sazeničky salátu a kedlubny, abych je měla dříve, než budu moci vysévat ven. A řekla bych, že zrovna rajčata jsou lepší chuťově, když se pěstují volně a s přímým sluníčkem. A Vy asi zahradu máte, když máte ten skleník. Ale viděla jsem, že lidé, co mají na zahradě raději trávu a bazén, než zeleninu, tak ti měli velké černé plastové pytle opřené někde o zeď, kam svítilo slunce a také měli docela pěknou úrodu. A do pytlů samozřejmě udělat otvory, voda musí odtékat, jinak budou hnít kořeny. A to samé do kýblů. Asi máte na mysli nějaké ty plastové. Tak do nich vyvrtat samozřejmě otvory. Ale pokud budete kupovat ten zahradní substrát, tak se Vám to pořádně prodraží. Ale možná, že máte možnost koupit za nějakou výhodnou cenu, to nevím. Jednou mi zbyly sazenice rajčat a bylo mi líto je vyhodit, tak jsem dala do velkého květináče a byla jsem docela překvapená jak dobře plodily. Tenkrát to byla odrůda Idyll, tyčkové rybízové.Hnojila jsem ho jako ostatní, co byly na záhoně, Kristalonem plod a květ. A občas hodně naředěným hnojivem ze slepičinců.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.