Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žloutnoucí listy ibyšku

Od: magdon® odpovědí: 12 změna:

V poslední době mi ve větším rozsahu žloutnou ibyšky. Na žloutnoucích listech se u stopky objevují jakési lepivé žmolky a černé tečky různých rozměrů (dají se setřít). Co to je? Mohla by to dělat sviluška?

Žloutnoucí listy ibyšku

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Toto sviluška není. Sviluška je prťavý pavouček, který si udělá na rostlině jemnou, ale hustou pavučinu, ta je vidět jen při určitém dopadu světla, takže se lehce přehlédne, a všimneme si jí, až když se hemží množstvím vylíhnutých dalších pavoučků = svilušek. Toto budou nějaké mšice (mšice černá?) chvíli před vylíhnutím. Ida

doplněno 08.04.22 12:16:

Zdravím. To, co jste vyfotil zvětšeně, vypadá na roztoče. Zkuste ibišek ošetřit prostředkem přímo proti roztočům. Ida

liska5
hodnocení

1x

Já bych si dala tu práci a rostlině ulevila. Bude to piplačka, ale já to tak dělám. Do mistky vlažnou jarovou vodu a namočenýma trochu vymačkanýma kosmetickýma tamponama /ta kolečka/ bych všechny listy z obou stran otřela.I větvičky a kmínek. Použité do kyblíku a zlikvidovat. Hodně jich vyplácáte. Často jsou ty potvůrky i na rámu okna, na skle, na podlaze pod rostlinou. Vše detailně otřít a za týden i dříve/ když tam budou zas/ zopakovat. No a do té doby byste mohl sehnat tu správnou chemii, nějaký systémový insekticid na roztoče. Na něco zabírají hnojivé tyčinky s insekticidem.Takové to platíčko s návodem, kolik tyčinek na jak velký květináč. Mívají v Hobbycentrech. Přečtěte si na nich, na které potvůrky fungují. Nebo Vám tam poradí něco kapalného na postřik. Nevím,zda zmíněný Mospilan se hodí. Na mšice a housenky ano, ale...? Ještě něco na povrch půdy. Asi bych vrchní vrstvu vymělila, a hned by jich ubylo a stromek se tak i pohnojil.

hodnocení

Ibišky jsem brutálně sestříhal, odstranil jsem všechny viditelně napadené listy a chystám se je přesadit. Každý den prohlížím zbylé listy a pokud se objeví jen náznak žloutnutí, bez milosti je likviduju. Černé tečky na listech téměř vymizely a pokud se nějaká objeví, okamžitě jí stírám. Už několik dní žádný další list nezežloutnul *zdravi*. Takže uvidíme.

Žloutnoucí listy ibyšku #2

max2
04.04.22 17:04
hodnocení

0x

Ibišek!

hodnocení

Naprosto vyčerpávající rada *uf*! To jste mi fakt poradil *zed*! Já si marně lámal hlavu proč ty listy žloutnou a ono je to zatím tap prosté.

Vy jste se zřejmě nikdy nespletl, že?

basic
hodnocení

0x

Dobrý den,

mám naprosto stejný problém. Jsem laik, ale z toho, co bylo na netu vyvozuji nejspíše na molici skleníkovou. I když dospělce tu nikde létat nevidím. Každopádně zkusím nějaký přípravek na molice a dám vědět, jak to dopadlo.

A nejspíš tu mám i smutnice, chystám se snimi zatočit. Ale ty by toto asi na listech neudělaly, že?

Dejte, prosím, vědět, pokud s něčím uspějete.

liska5

Smutnice neškodí na listech, ale jejich larvičky, takoví průsvitní dvoumilimetroví + - červíčci ano. Smutnic se nezbavíte, pokud máte zasazeno. Tam se musí propařit substrát, ani mráz na ně nezabere. Jedině snížit stavy šlutými lepovými destičkami.

hodnocení

Tenhle problém se mi občas objevuje už dávno, ale nikdy to nebylo v takovém rozsahu (během dopoledne dokáže zežloutnout až 20 listů). Mšice to určitě nejsou, molice asi také ne (ty jsou bílé). Zkoušel jsem jakýsi postřik "CAREO ULTRA", který má fungovat na mšice, svilušky i molice, ale bez většího výsledku. Zatím jsem ibišky "brutálně" sestříhal a odstranil všechny viditelně napadené listy. Ještě se je chystám přesadit.

doplněno 08.04.22 10:26:

Tak jsem si vzpomněl, že mám doma starý dětský mikroskop. Dalo to dost práce, ale povedlo se mi přes něj vyfotit tuhle potvoru. Je to jedna z těch sotva viditelných černých teček. Co to je?

Ten lepkavý žmolek u stonku je zřejmě jen obrana ibišku, aby se ty potvory nemohly dostat z napadeného listu dál.

Žloutnoucí listy ibyšku #3
liska5

Nějaký roztoč. Sviňa. A Mospilan jste zkusil?

liska5

Někteří sadaři používají biologický boj. Dravého roztoče proti tomuhle savému. Teď jsem koukla, jmenuje se Typhlodromus. Jen jak ho sehnat v malém?

08.04.22 18:00
hodnocení

0x
Ibišku
hodnocení

Kdybyste si to přečetla celé, zjistila byste, že už se tu tenhle "překlep" řešil před 4 dny a nemusela byste zbytečně ošoupávat klávesnici.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]