Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím hnojit sazenice

Od: krtekzahonovy odpovědí: 14 změna:

Ahoj.čím pohnojit malé sazeničky paprik a rajčatek. maji asi 5cm. a týden přesazené do kelímku. Použivám hnojivo ze slupek banánu namočených ve vodě. Co by jste ještě doporučili aby se rychle zakořenily a pěkně rostly.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Malé sazeničky nehnojím. A takto malé už vůbec. Těm stačí, co mají v substrátu, slunce a voda. Čekám až prokoření kelímek, pak je přesadím na místo a počkám, až se kořeny propojí s půdou a teprve pak je hnojím. Tedy nejdřív asi dva týdny po zasazení na stanoviště. Pak granulovanýma slepičincema.

hodnocení

2x

Sazeničky se nehnojí, spíš by jste jim mohl ublížit. Pokud jste je přesadil do země k tomu určené, zakoření dobře.

krtekzahonovy
hodnocení

Jaký substrat je nejlepší pro tak male rostlinky?

liska5

Nejdříve výsevný substrát, ideálně obohacený o přípravek proti houbovým chorobám /např. padání klíčních rostlin/. No a na pěstování pak třeba univerzál. Jestli máte svůj kompost, tak si ho namíchat se zahradní zeminou, Raději neberte půdu z pole, tam to může obsahovat zbytky pesticidů.

Liška mě předběhla, přesně tak.

liska5
29.03.22 21:58

Bobo, *placni*.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Doplním pro vysvětlenou. Malé sazeničky, dokud neprokoření celý "kelímek", se nikdy nehnojí. Protože: pokud se ty stávající malinké a drobné kořínky dostanou hned k živinám, nemají důvod tvořit nové kořeny a všechnu sílu vhánějí do nadzemní části. Pak se statné rostliny se slabými kořínky vyvracejí a špatně se jim daří. Ale když není v kelímku přidávané hnojivo, rostlinky spotřebovávají to, na co dosáhnou, a pak začnou silně kořenit, aby našly a využily i živiny u dna a při okrajích kelímku. No a tím vytvoří bohatý a silný kořenový systém, který po výsadbě na trvalé stanoviště může čerpat všemi kořeny živiny, a rostliny dobře narůstají a jsou pěkné silné. Ida

doplněno 31.03.22 11:16:

@pckop1, doplňte si vzdělání, pak budete taky vědět ... Ida

liska5

Krásně vysvětleno*palec*

pckop1

Krásně vysvětleno, až na to, že je to nesmysl.

liska5

Co v tom je nesmysl? Mně to připadá logické. Tak nevím.

jlkjlkjl
hodnocení

0x

Za mě není třeba, řídím se heslem, jsou malé vystačí si s málem. Pokud by to šlo, tak nedávat vodu z kohoutku (pochází-li ze studny) a použít dešťovku. Aby půda nebyla do výsadby mineralizovaná.

hodnocení

0x

Ještě jim to chvíli potrvá, po tom přesazení do kolímku jsou sazeničky v šoku, mějte trpělivost. Mám je 8 cm, zatím vůbec nehnojím.

joudic*
hodnocení

0x
maximalne root stimulator, pripadne par kapek peroxidu do vody na zalevani, decka nehnojit vubec, kupovana zemina uz je hnojena.

jg®
hodnocení

0x

Mám velmi dobré zkušenosti s Kristalonem start.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]