1x
Pokud bych měla záhonek pod okny, chtěla bych z něj mít radost celoročně. Zima mi jinak s rostlinami ukrytými jen pod zemí přijde smutná.
Nejdříve bych si vzala papír, tužku, pastelky. Já bych si nakreslila skrze záhon vlnu a tam bych vysázela třeba pás trávy kostřava sivá - stříbrná. Ta pak v zimě zezelená a prožloutlou ji na jaře pak stříhám na půlku výšky ručně, zatím mi za to stojí. Podél ní mám vlnu- rožec plstnatý, ten zůstane nádherně stříbrný celou zimu. Celoročně má listy i nízké sedum nebo netřesk. Takže vedle širší barevné třeba kruhy z rostlin. Jednotlivé rostliny se jinak vzájemně zarůstají a nejsou tak efektní barevně.
Sedum spurium asi voodoo - červený list i v zimě, ale i s.spurium zelenolisté v létě, v zimě listy zčervenají. Asi mi v zimě drží zelené listy jen sedum spurium album - má bílý květ, ostatní mají růžový a láká hmyz. Nenáročná.
Sedum reflexum stříbrné celý rok, nejodolnější, dost rychle roste. Stejný typ sedum Angelina je žlutá a v zimě dost zezelená, je ze žlutých asi nejodolnější. Zelenolistá varianta je pak sedum winter green, je citlivější.
Jedle - abies balsamea nana. Jedle jsou velice odolné. Nekupovala bych borovici kleč - musí se vylamovat přírůstky, jinak není hezká.
Z bohyšek je nejhezčí pro mne hosta Liberty, je dost velká, tak jen do rohu.
Z kvetoucích vyšších nepeta faassenii, nějaký druh, co lépe stojí, ale první kočka sousedů ji rozlehne, tak musí mít pak oporu. Nevysemeňuje se. Centranthus ruber kvete celou sezónu, ale vysemeňuje se. Hlaváč - scabiosa Pink mist asi, mi úžasně kvetl. Helianthemum je stálezelené, ale kvete kratší dobu. Mateřídouška citriodora je odolná a voní zajímavě, má listy i v zimě. Možná i růže by v létě zářila, třeba červená Nina weibull - kvete pořád, ale víc miluji drobnokvěté.
Heuchera forever red je možná nejčervenější i dlouho v zimě, žluté v zimě zezelenají, ale jsou stálezelené většinu zimy. Teda s listy určité své barvy.
Hlavně mne těší EUONYMUS FORTUNEI třeba emerald gold i v zimě s listy, i ta s bílým lemem je zajímavá. Barvy v zimě trochu vybledávají. V zimě není na záhonku jen prázdná hlína (u stálezelených rostlin).
Barvy bych si dala, které se mi nejvíc někde líbí při pohledu z okna. Vínové listy rostlin nejsou z dálky vidět, podobají se barvě hlíny (sedum spurium voodoo a podobné).
Inspiraci bych hledala na netu, třeba na Pinterestu nebo Modrastrecha.sk
Úžasná je i v zimě Lonicera nitida lemon beauty. Žlutě září i v zimě vinca minor žlutý (ukáže se po napsání na netu). Hlaváč má listy i v zimě, jak jsem teď koukala. Z jehličnanů jde třeba plazivý juniperus blue carpet, žlutá varianta je náročná a hnědne.