Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se založí korunka na meruňce

Od: suzymon® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, moje kamarádka si koupila v Tescu "stromek" meruňky. Ale to jenom takový dlouhý "klacek" a vůbec to nemá žádné postranní větvičky. Já jsem někde slyšela, že u takovýchto stromků si výšku kmene určuje sám pěstitel a zastřihne ten vršek podle toho, jak vysokou tu meruňku chce mít. Ale nejsem si tím vůbec jistá, tak se raději ptám zde, jestli má tu meruňku nahoře už zastřihnout. Je to prut vysoký tak 150 cm. a je dost tenký, foto nemám. Moc Vám děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ano - je to tak - je nutno zvolit kde by mělo být první patro bočních větví a dále se odpočítá cca 5 pupenů nahoru a kmínek se zakrátí těsně nad pupenem. Doufám, že z hlavy těh 5 pupenů "sedí".

Zde je popis střihu špičáku

hodnocení

2x
U meruněk jsou dva doporučované tvary koruny. Pro lepší oslunění plodů se víc prosazuje tzv. kotlová koruna. Návodů je všude habaděj takže nemá smysl to tu pitvat do podrobna. To jen abys věděla že existuje i druhý způsob než předvádí kluk na videu.
hodnocení

Ahoj Totak, mně šlo o to, kdy ustřihnout ten klacek. To jsem jí slíbila, že zjistím, protože jsme to kupovaly spolu. Ta meruňka byla hodně levná, snad ani ne 2 stovky, ale je to jenom ten prut. Já když jsem kupovaa, tak jsem za ni dala před 14 lety kolem 3 stovek u Starkla, ale ta měla už korunku. Tohle jsem viděla poprvé. Teď jsem se dočetla, že když je to ten prut, tak to je jednoletý stromek a tak to bude asi chvíli trvat, než začne plodit.

Mně se každý rok daří 1-2 naroubovat takže je mám zadarmo. Už to sázím na příkop u cesty protože bych neměl na zahradě nic jiného :)
Už se těším na další kolo experimentů, čas roubování se blíží.
hodnocení

Tak to bych chtěla umět. To ti teda závidím. :)

Nikdy není pozdě se něco naučit. Loni jsem to ukázal panu primáři a ten jak je zvyklý pracovat se skalpelem má snad 100% úspěšnost. Teď se s tím může mezi doktory vytahovat :)

hodnocení

Moc Vám děkuji. Takže já jí poradím, aby letos ještě raději nestříhala, protože na tom jejím špičáku jsem neviděla vůbec žádné postranní větvičky, jenom pupeny. Nebo jí řeknu, aby mi poslala fotku, už ho má zakopaný. Nebo jí přepošlu to video, ten chlapec to tam dobře vysvětluje. Ještě jednou díky.

Špatně, aby letos nestříhala jí neraďte, naopak jí poraďte, atˇ ten "špičák" letos, po výsadbě zkrátí, podle rady ve videu. Aby z pupenů vyrašily v požadované výšce nové výhony, jako základ korunky. Zároveň tím podpoří růst. To že na kmínku nejsou zatím žádné postranní větvičky nevadí. Ty tak pěkné silné narostopu letos. Když to nezkrátí, nové výhony narostou na konci, zbytečně vysoko a kmínek nezesílí.

hodnocení

Aha, tak děkuji za doplnění. Vidíte to, poradila bych špatně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]