Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Já mám stejný názor jako Liška. Do skalky fólii určitě ne. Předpokládám, že do skalky budete sázet skalničky, které většinou bývají drobnější a mají rády sušší půdu. Jelikož pocházejí ze skal = z hor, většina potřebuje, aby jim napršená voda rychle stekla ke kořenům (podsypávají se štěrkem). Navíc v suchém štěrku na povrchu se semena plevelů hůř uchytí. Pokud položíte fólii a štěrk dáte navrch, ztratí svou funkci. Fólie zabrání odpařování vláhy, za slunka se budou pařit kořínky a rostlinky budou uhnívat. A taky si tam budou lebedit kolonie slimáků, kteří vám v noci sežerou, na co přijdou. Do skalky fólie nepatří. Ida
Nejsem přítel folie. To tak pod chodníky. Půda je živý organismus a tady ji udusíte. A na svahu po ní bude všechno sjíždět. Skalka se buduje a je náročná na údržbu.O tom jsou knížky a články na netu. Snažte se o přirozenost. Hranaté šutry a kulaté oblázky se k sobě moc nehodí. Stejně jak žulová podezdívka a zídka plotu a vedle vápencové kameny. Taky je nešvar stavět šutry pravidelně a do špiček. Jestli, tak pás na okraje, nebo zapustit ponorný obrubník z plastu.
Já osobně bych tam fólii dala, abych si do budoucna ušetřla práci a taky, aby se skalničky tolik nerozrůstaly.
Jste blázni s těmi foliemi. Skalničky jsou suchomilné rostliny. Samožrějmě potřebují nejen drenážní vrstvu, ale zároveň nějakou rozumnou míru vlhkosti. Tu správnou vlhkost jim nabízí půda pod většími kameny. Když tam dáte folii, tak vám časem v zimě vlhkem skalničky vymrznou. Vlhkost v zimě bude nad fólií vyšší než běžné rostliny potřebují a zvlášť skalničky se z toho už nemusí vzpamatovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.