Dobrý den, Moje monstera začala před časem trpět na hnedé/suché fleky na listech. Myslela jsem, že to bude suchým vzduchem v bytě a začala ji občas kropit, ale to nepomohlo. Nevěděl byste někdo, co jí může být? Nechtěla bych o ní přijít. Děkuji.
Ta monstera je napadená třásněnkama. Ty fleky jsou vlastně vyžrané (vysátá šťáva) vnitřky listů. Takže nejprve důkladně omýt mýdlem, opláchnout a pak postřik na třásněnky. Já používám Vermitec.
Ony jsou ty skvrny takové hnědo- stříbrné. Objevili se až v podledních pár měsících postupně, takže to bohužel není ta speciální odruda. Žádné škůdce na sobě nemá. Nevím, jestli jsem si přelila nebo naopak málo, jestli jí chybí výživa (je u okna na jiho- západ), nebo jestli jí nesvěčí rosení listů (myslela jsem, že to bude dobré kvůli suchému vzduch v bytě přes zimu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.