Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je zednický kalfas vhodný k pěstování zeleniny?

Od: martas2411® odpovědí: 12 změna:

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat ohledně tzv.kalfase- zednické vaničky. Můžu ho použít jako takový velký truhlík např. na pěstování paprik? Mám vyvýšený záhon i foliovník ale ty potvory slimáci se dostanou všude.Úroda všeho ostatního jakž takž loni byla, ale z paprik jsem měl velké houby. Všechny papriky naďobané od slimáků. Součást mého domu je i prostorná terasa a tak mě napadlo zkusit právě dát papriky do zednických kalfasů a dát to na terasu. Tam se slimák nedostane. No a teď mě zajímá zda li ta umělá hmota, nebo co to je, nemůže nějak kontaminovat substrát. Koukal jsem na net a někteří to používají. Viděl jsem v tom pěstovat okurky, či rajčata. Četl jsem že ty kalfasy jsou vyrobeny z polypropylenu plus asi něco k tomu. Hledal jsem hledal, ale nikde jsem nenašel vyloženě nějaký článek, kde by se v tom pěstování zakazovalo či nedoporučovalo. V podstatě mě zajímá, jestli to může být toxické či ne.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Nemáte nějaký doma? Zespodu na dně bude označení materiálu, to by pomohlo... Ale můj názor je, že tento plast moc neovlivní složení výpěstků...co všechno se dnes cpe do potravinových výrobků, podívejte na Éčka, třeba E171 - titanová běloba do cukrovinek a mnoho dalších E...jinak jste mi nabídl řešení, slimáci mají i u nás žně..postavím ho na rám na nožkách, ty postavím do plechovek s jedlým olejem...a slimáci budou klouzat...

doplněno 13.03.22 19:22:

Takže to vypadá na běžný HDPE, LDPE... takže problém s materiálem nebude

LDPE

Polyethylen je druh plastu, který je díky své nízké hustotě většinou základem igelitových tašek, umělohmotných košíků a přepravek na jídlo.

wwert
hodnocení

2x

Předpěstovávám papriky i ze sáčků od rohlíků, nasadím je na staré hrnky. Pěstovat se dá skoro všude. Ať to vaše má odvod přebytečné vody nebo opatrně se zaléváním.

hodnocení

1x
V nových kalfáskách jsme nikdy nepěstovali,vždy jen ve starších. V reakci na jeden z komentářů zde, pouze podotknu,že asi záleží na složení a výrobci kalfasu- mě ani nové nijak zvlášť nesmrdí,pouze z nich cítím nový plast. Pěstovalo jsme i v různých velkých kyblich od omítek a podobně přes třicet let.. jestli z toho máme nějaké zdravotní následky,tak o nich nevíme.
tyler

Pravda, může záležet na složení/výrobci. Já psal konkrétně o kalfasech z Hornbachu. Schválně si je tam běžte očichat (:D). Tímto je nechci nijak hanit, až na ten smrad jsou jinak kvalitní a plní svou funkci velice dobře. Nejedná se však o plast, spíše takový gumoplast. Kyblíky od různých jiných stavebních materiálů používám také, např. ty 5kg od "spárovaček" jsou super. Kdyby chtěl jít člověk úplně do hloubky, asi by pak přestal používat i bezpečně vypadající PET lahve.

Ano,také si myslím že bychom při bližším zkoumání nemohli používat téměř nic... dnes mám.urovna čeští do většího města,tak se stavím v Hornbachu očuchat kalfásky *smich*
liska5

Aspoň co se týká PET láhví, tak čím starší plast, tím uvolňuje více škodlivin. Jeho povrchová struktura je narušená. Mikroskopicky..

hodnocení

1x
Některé nové smrdí opravdu šíleně. Takže ať je zespodu vyraženo cokoli, dokud to smrdí, nic bych v tom nepěstoval.

hodnocení

0x

já bych v tom papriky pěstoval, ale nevěřil bych, že se tam nedostane slimák, pokud máte na zahradě a okolo domu invazi, musíte to hlídat

hodnocení

Terasa je vyvýšená. Z domu se na ní chodí normálně pře balkonové dveře a zvenku se musí po železných schůdkách. Kdysi už jsem tam papriky pěstoval ve větších květináčích a žádný slimák se tam nedostal. Ale bylo to hodně květináčů, takové nvzhledné to bylo, špatně se to zalívalo. Proto chci zkusit ty kalfásky, dát 3 či 4 vedle sebe. Jedná se mi jen o ty papriky. Zde to pán dokonce prodává a jak jsem tak viděl, tak v tom má i okurky či rajčata.

Ptám se proto, že můj známý je stavbyvedoucí a ten mě zase od toho odrazuje. Že bůhví z jakého svinstva jsou ty zednické vaničky a kýble vyrobeny. Že by do toho nešel. Tak se ptám zde i na názory ostatních.

liska5

Píše, že je dá na terasu. To už se dá slimouš uhlídat.

Já nevím, ale pěstovala jsem rajčata, fazolky, pažitku,hrášek, petržel i bazalku v plastových truhlících a velkých kýblech od omítek a nic nám není. Na zahradě máme dřevěné vyvýšené záhony vyložené folií na základy domů, a tam se taky nic jedovatého neprojevilo. Je fakt, že cenově jsou ty zednické nádoby levnější. Ale že by to byl znak ekologické nespolehlivosti?

tyler
hodnocení

0x

Docela chápu, proč vás od toho váš známý - stavbyvedoucí odrazuje a má určité pochybnosti. Důvod je ten, že tyto kalfasy, když jsou nové, strašně, ale opravdu strašně páchnou. A ten smrad je poměrně vtíravý, např. nová pneumatika (k autu) oproti tomuhle vyloženě voní.. Obavy jsou namístě. Jestli se ale něco z uvolněných látek může dostat do rostliny, či plodů samotných, to je velká otázka i pro zdejší kapacity a taky by mě to zajímalo.

daniell

Malé děti od sousedů si z takového velkého měli v litě bazének, nedávno jsem je viděl, takže si nemyslím, že je to nějak závadné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]