Nejste přihlášen/a.
Vím, že se používá růžový roztok hypermanganu na desinfekci. Tento byl ale silnější...
Na dno nových plastových květináčků jsem na přikrytí dírek pokládala kousky rozbitých skořápek z kokosu a hned na to je plnila výsevným substrátem. Až když jsem měla první přepravku, ucítila jsem z těch skořápek plesnivý zápach. To mne polekalo, že by mi padly výsevy, a tak jsem květináčky postavila do velké podmisky a shora vydatně zalila roztokem hypermangánu, ale trochu víc tmavším. Teď nemám odvahu do toho vysévat. Pomůže, když to nechám tak dva týdny ležet, než vyseju květiny? Vyprchá to během té pauzy? Neuškodí hypermangán v této větší míře klíčícím rostlinám /cinie ap./? Další skořápky určené na dno květináčů jsem už převařila. Jen se mi nechce v mých panelákových podmínkách první várku vysypávat a piplat se s předělávkou..
Hypermangan v roztoku je nestabilní a rychle se rozloží, v tom květináči to bude do 24 hodin pryč. Tím, že jste substrát prolila hypermanganem, jste tam nejspíš zahubila vše živé, nejsem si jist, jestli to je ideální pro pěstování čehokoliv, nejsem zahradník. Přimíchal bych tam část nového substrátu, aby se mikroflora obnovila. Když jsem přesazoval kytky, dával jsem na dno květináče čtvereček geotextilie, ale postačí jakákoli hustší látka ze syntetického vlákna.
Vysoká koncentrace solí v substrátu brzdí nebo úplně znemožní klíčení semen. Proto výsevní substráty mají málo živin. Můžete vyplavit větším množstvím vody, to můžete. Semena potřebují ke klíčení nejen vodu, ale i vzduch a výsledné bahno semenům moc vzduchu nezajistí. Vysypat a znovu.
Hlásím, že v hydroponixem prolitých kontajnercích, které jsem po 24 hod.zkušebně osela, propuklo klíčení.
Úplněk je vytáhl a vyklíčilo 100% semínek cinií, které měly garanci do sezóny.2021
Zdravím, Liško. Hypermangán lehce z půdy vyplavíte prolitím větším množstvím vody (vlastně dojde k naředění). Uvidíte, jaký odstín růžové vám bude odtékat. Při světleji růžové můžete nechat a klidně hned vysévat. Pokud byl původní roztok tmavě fialový, v zemině nebudou plísně, ani hniloby. Navíc hypermangan podporuje růst kořenů. (Když mi některé rostliny "nejdou", proleju hypermangánem). Taky tento roztok ničí larvy chvostoskoka, a na rostlinu nasáknutou roztokem tmavší růžové tolik nejdou saví škůdci. Tak ať se vašim semenáčkům daří. Ida
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.