Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sázení zeleniny

Od: martinaaa odpovědí: 17 změna:

Zdravím,

Napadlo mě, že bych zkusila si něco nasadit, ale bydlím v paneláku a mám jen balkon a jsem úplný začátečník.

Co byste mi poradili? Říkala jsem si ředkvičku, papriku, rajče, jahody. Ale nevím, kdy bych s tím měla začít, ani jakou hlínu nejlépe použít.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Měla jsem pár let na balkonovém parapetu balkonová rajčata. Takové kompaktní keříčky s úrodou malých chutných rajčátek. Nejdřív z koupené sadby, později z vlastních výsevů. Koupená sadba byla lepší, ale ven se dává až po zmrzlých a ještě jsem je musela kvůli chladu občas přikrýt. U výsevů vyrostlo něco jiného, než na obrázku. Rajče chce slunnou stranu, zalévat a hnojit. Jahody se mi nevyplatily, úroda slabší a našli si je brzy kosi. Problém je, že ty plodiny , třeba rajčata vám dozrají, když v obchodě jsou nejlevnější. Loni jsem měla v truhlících keříčkové fazolky, ty mne mile překvapily. Asi jsem měla vhodnou odrůdu.

Jinak mám na balkoně stále listovou petržel a pažitku.

Sázení zeleniny

Tak letos určitě nebude "hrozit", že rajčátka budou v obchodech někdy levná. A pak, ta chuť je úplně jiná, protože ty co se prodávají v obchodech se pěstují pořád ve sklenících a hodně se hnojí. Teda to je můj názor, kontroly jsem tam nikdy nedělala, ;) ale z obchodu mi prostě nechutnají ani v sezoně.

hodnocení

2x

Záleží na mnoha okolnostech, také, jak je balkon situován. Dcera má ted zahradu, ale dřív měli jen bakon a pěstovala kde co, celkem i sklízela. Sazeničky bud vypěstujete na okně, nebo koupíte. Však zkoušejte, co se bude dařit a co ne, kdo má "zelené ruce", tomu roste všechno.:)

sdfgsdfgsdfg
hodnocení

2x

Na jakou stranu je panelák orientovaný, jak dlouho tam slunko svítí?

Na papriku ze semínka už je pozdě, jedině koupit jako přísady. Pzor aby se zlomily, tak přivázat.

Jahody ne, malá celková úroda vzhledem k ploše. Jedna jahoda co týden :) , to je tak na zobání.

Ředkev by šla.

Rajčata ano, ale pořádně je přivázat. Rajčata keříčkové nebo normální, ale pak nezapomenou vylamovat výhonky. Nemají rády moc jiné rostliny :(. Ne orientace na východ/sever.

-----

Já by šel cestou velký květináč a něho cukyna, velká úroda na malé ploše a je docela nenáročná, utrhnou se dá velká i malá. Samozdřejmě bylinky. Šnitlich, tymián, ... Možná by šel i hrášek (plazil by se po zábradlí), fazole, hrách, salát, okurka, rybíz, morušovník, lilek, ... Vyhl bych se brokolici, květáku apod.

martinaaa
hodnocení

A co druh, to jiný typ hlíny? Plus nějaký substrát? Substrát jsem našel zahrádkářský nebo substrát pro výsev a množení. *nevi*

sdfgsdfgsdfg

Klíčení se provádí zvlášť.

Na klíčení stačí i obyčejný substrát (třeba ten zahradnický, mezi substráty pro zeleninu není zas tak velký rozdíl), vyklíčí to i v hlíně z pola.

Na spodek pak velkého květináče bych dal kamínky (cca 1/10 výšky nádoby), na to něco co se časem rozloží - halózky, piliny, listí,... (cca 1/10), nahoru bych dal směs substrátu a hlíny z pola a ještě bych to doplninil o perlit a hydrogel, kdyby ste náhodou zapomněl zalét.

Přihnojovat časem.

Chceteli si sám vypěstovat sazeničky ze semínek, kupte substrát pro výsev. Pak to přesadíte do jiného, např. universální nebbo zahrádkářský. Pro vaše malé množství nebudete kupovat pro každou rostlinku specielní substrát.

sdfgsdfgsdfg

Doplním: Nekeré rostliny se předkličují (rajčata, papriky, cukyna) a nekeré ne - tzn. zasejí se přímo na místo, kde budou pořáď žít (ředkvička, ...). Nakličte si to v kelímcích od jogurtu, dno propíchnite a dejte pod to podmisku. Jsem spokojený se semínkami od SEMO https://www.semo.cz/

liska5

Na všechno stačí obyčejný substrát Univerzál. Mají v hobbycentrech, v LIDLu, Bille ...Nádoba by měla mít drenáž, dírku na odtok, podmisku. Nebo vzít samozavlažovací truhlík. Do truhlíku sázíš až předpěstovaná balkonová rajčátka- koupená nebo vypěstovaná ze semínek v kelímcích s dirkou ve dně... Některé výsevy bývají háklivé na houbové choroby - padání klíčních rostlin. Proto se substrát doporučuje před domáckým výsevem propařit, nebo se rovnou kupuje výsevný substrát obohacený o fungicidy.

jabraka*
hodnocení

1x

Než jsme si pořídili parcelu v zahrádkářřské kolonii,pěstovali jsme lecos na balkonech.Pořídil jsem velké 25 l nádoby z eternitu a obstaral jsem z pole zeminu.Doplnil koupeným zahradním substrátem.Ze zkušeností jsem zjistil, že na balkoně s přímým odpoledním sluncem se moc pěstovat nedá,v létě jsou tu teploty i 80 stC,což mnoho rostlin nepřežije.Doporučil bych záhonek z betonových tvarovek,,které naskládáme do výšky aspoň 50 cm.Dno se zaplní rostlinnými odřezky do 20 cm(větve,odřezky štěpka.zásyp horší zeminou a nahoru kompost.

JABRAKA

Vloni jsem plnila velký květináč střídavě posekanou trávou, pak vlstva zeminy, vrstva trávy a tak stále, až byl plný. Do středu jsem píchla děravou petku a tudy zalévala. Dala jsem tam tři tyčková rajčata, hnojila žížalím čajem a úroda byla.

max2
hodnocení

1x
Pujde Vam tam i salat, ale jen zjara, v lete jde do kvetu. Rybiz opravdu nee, ten potrebuje misto. Jeste chilli papricky.

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Na balkon bude vhodná menší zelenina nebo bylinky: polníček, rukola, bazalka, kudrnatá petrželka, trs pažitky, mateřídouška, čili papričky, mini rajčátka, lesní jahůdky, kanadské borůvky balkonové... Většině těchto rostlin vyhovuje "Zahradnický substrát na zeleninu" (mívá větší obsah živin), jen pozor na borůvky => ty chtějí kyselou zem bez vápníku = přímo "Substrát pro kanad. borůvky". Ida

hodnocení

0x

Nejspíše se mnou mnoho lidé nebude souhlasit, ale než nějaké nedomrlé rostlinky, které nakonec nevydají ani na 2 krajíce obloženého chleba, je krásnější vypěstovat pastvu pro oči. Květiny. V truhlících, v k/...

doplněno 06.03.22 09:12:

Lištičko, ahááá! :-D

doplněno 06.03.22 09:13:

Ta úroda byla za jak dlouho? Za skoro půl roku? Pro potěchu duše a oka, byl balkon jeden květ.

liska5

Babičko, to není na obživu, to jen pro radost. A i zelenina dovede zdobit.

liska5

Když jsem koupila ta balkonová rajčátka /do 20cm/, tak už kvetla. Myslím, že to ten náš květinář vozí z Polska.

Fazolky jsem napíchala střídavě ty s luskama vínové a žluté barvy rovnou do 3 truhlíků /60cm/ na parapet. Před nimi jsem tam stihla vysít a sklidit špenát- listí, protože fazolky se sejí pozdě, koncem května. Plodily v termínech, jako jinde na zahradě. A taky postupně dozrávaly. Květiny - muškáty a vějířovky jsem dala do závěsů na boky zábradlí.

hodnocení

0x

No vidíte, nikdo zde nedoporučuje převislé jahody, že prý není úroda. No a já mám zahradu a pěstuji jahody raději v truhlících, a mám po celou sezonu krásné jahody. Není to na nějaké kvanta džemu, to ne, ale já zrovna jahodový džem nemusím, jahody jím jenom čerstvé, nebo v létě na nějaký ten lehký dezert, nebo domácí zmrzlinu. Ale možná je to tím, že mám ty truhlíky na jižní stranu, nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]