Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sázení ovocných stromků

Od: tuso odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat, jestli mohu v tuto dobu zasadit ovocné stromky, koukal jsem, že má přes noc mrznout a má být přes den max 8 stupnů celý týden. Nerad bych, aby se stromkům něco stalo.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x

Teď je ideální čas. Nic výsadbě nebrání. Jen pak výsadbovou mísu namulčovat, aby případně nepromrzla. Ale tuhé mrazy, že by výsadba promrzla už rozhodně nebudou.

Rozhodně nedávat do sklepa nebo podobné věci. Pokud už máte koupeno, dejte to rovnou do země.

hodnocení

1x

Kořeny začínají růst při teplotě půdy 2-3 stupně. Že by byly ještě takové mrazy, aby půda promrzla do prostoru kořenů, tomu moc nevěřím. Než je trápit někde uvnitř, sázel bych.

hodnocení

0x
Ještě je brzy.
Počkejte, až bude tepleji.
idnes.cz/...

hodnocení

0x

pokud máte tu možnost a chuť, vykopte si zatím jámy pro stromky... celoživotní ovocnář mi radil jámy vykopat ještě na podzim, aby mráz vytahal potřebné živiny a zničil nepotřebné... A pak samozřejmě do sítě/králičího pletiva, aby první roky nebylo ožraný hryzcem

hodnocení

0x

Pořád ještě můžou přijít mrazy až zem promrzne do hloubky. Stromek zasazený teď nevytvoří dost rychle vlásečnicové kořínky a ve zmrzlé půdě by se nedostal k vodě.

tuso
hodnocení

Ok, až bude tepleji, zasadím - po půlve března by to mohlo už jít ne? A ty stromky mám teď kde skladovat? Mohu doma kde je okolo 20stupnů?

Ideální by byl studený sklep. Když to dáš do tepla tak bys pak měl stromek někde aklimatizovat aby si zvykl že v noci bude ještě kosa. Jinak utrpí teplotní šok.

tuso
hodnocení

Ve sklepě mám okolo 12stupnů

tuso
hodnocení

Nebo to mohu dát do garáže, tam je nízká teplota chladno a nemrzne tam.

Obojí je lepší než teplo v bytě. Dej to tam, kde si vzpomeneš to jedou za čas zalít. Třeba do kýble s pískem.

liska5
hodnocení

0x

Jámy si nachystejte, ať vyvětrají. Já jednou koupila stromky na podzim a přes zimu musely počkat až do jara venku založené zešikma s kořeny pod hromadou zeminy, až bude pro ně místo po terénních úpravách. Do tepla né!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]