Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu uříznout větve třešně?

Od: suzymon® odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, mám velkou třešeň, ale opravdu se hodně rozrostla a já bych potřebovala uříznout asi tři docela silné větve, které leží na střeše takové kůlny a docela to vadí. A stejně se tam nikdy nedostanu, abych mohla plody otrhat. Tak se chystám, že je jednoduše uříznu celé, strom je velký a třešní je tam vždycky tolik, že je nikdy nespotřebuji. Teď ještě strom asi spí, tak jsem si myslela, že je ta správná doba. Ale na internetu jsem se zase dočetla, že prý se má prořezávat až v době, kdy nasadí na poupata, že prý jedině tak nehrozí napadnutí klejotokem. Tak se ještě raději zeptám tady a dekuji za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

asd1
hodnocení

7x

Třešeň až za vegetace, ideální doba je když jsou zralé třešně. Dodržet zásady řezu obzvlášť pokud to je větší zásah.. (aby to strom přežil..)

max2
Spravne kak pise ASD, peckoviny pozdeji.
Jadroviny muzete ted v dobe klidu. Hrozny za mrazu. A treba takovy jalovec v srpnu a jen horni vetve.
Vse chce svoje.

hodnocení

4x

Suzy, teď ne. Moji třešeň v minulosti prořezávali dva odborníci. Jeden na jaře v době květu a ještě bez listí, druhý v době plné zralosti třešní. Oba mi vysvětlili, že ty možnosti jsou dvě, každá má svá pro a proti, ale i tak jsou oba termíny vhodné. Respektive jiná doba je nevhodná a stromu to škodí.

Věřím, že podrobnosti, které já už zapomněla, ještě někdo přidá, ale teď opravdu nic neřežte!

hodnocení

3x

Peckoviny řezat za vegetace.

doplněno 14.02.22 18:41:

Silnější větve raději v době květu, aby byl delší čas na hojení. Ošetření ran je jasné.

hodnocení

Děkuji, já zítra vyfotím co chci ufiknout a přepošlu ke schválení. :) Ten štěpařský vosk už jsem dneska koupila.

juelen
hodnocení

3x
Zdravím, doporučuji za vegetace, když se sklízí třešně. Při velkém zásahu se pokuste stromu přilepšit. Okolí kmenu odplevelit a udělat velkou zavlahovou mísu,zamulcovat a závlahu navíc. Pohodte kolem cererit a třeba skořápky vajíček na vápník. Větve neřezejte motorovou pilou ale ostrou ruční pilkou, ránu začistěte do hladka,ihned po zásahu zamazat rány balzámem na stromy. Měla by to dát. Měl by to dát i bez té závlahové mísy to jen na přilepšenou, nicméně ty řezy ošetřete velmi pečlivě.
hodnocení

Jste hodný, ale stromu raději přilepšovat nebudu, protože roste víc, než bych si přála. ;) A plodí opravdu hodně. Mámji tady už určitě 12 let, takže už je to strom velký a ani se nahoru nedostanu. Ty větve raději uříznu jakmile začně kvést, protože až budou plody, zase mi to bude na té střeše vadit. Nebo to nechám a udělám to jak radí rádce nad Vámi. Uříznu ty větve už s třešněma a očešu je. *mnam*

Okolo kmenu není kořenové vlášení, takže přihnojení na toto místo nemá význam.

max2
Rez co nejkolmejsi. Vetev muze i castecne zustat. Pri osetreni je dulezitejsi osetrit cast okolo kury, na stredu az tak nezalezi.

hodnocení

2x

Peckoviny buď za květu, nebo při sběru ev těsně po sběru. Pamatuji si, že když jsme trhali třešně tak hospodář některé větve ořezal a hodil nám je na otrhání dolů.

hodnocení

Asi to teda tak udělám a uříznu ty větve až budou třešně zralé. Když to ta kůlna vydržela až do teď, tak to doufám ještě přežije. ;)

hodnocení

Tak děkuji, ještě že jsem se zeptala. Já už se to dneska chystala. :-D

liska5

Třešeň by pak trpěla klejotokem. Ta potřebuje na hojení mnohem tepléjší počasí..

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud redukujete větve už větší,pak to nechte na více let,každý rok v srpnu jednu.Několik větších větví najednou vyvolá bujení vlků.Po roce nebudete stačit likvidovat houstnoucí obrost.

JABRAKA

floro*
Toto hrozí v době řezu v jarním termínu před vegetací. Nikoliv v době vegetace. A to z důvodu uložených látek v kořenovém systému.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]