Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám velkou třešeň, ale opravdu se hodně rozrostla a já bych potřebovala uříznout asi tři docela silné větve, které leží na střeše takové kůlny a docela to vadí. A stejně se tam nikdy nedostanu, abych mohla plody otrhat. Tak se chystám, že je jednoduše uříznu celé, strom je velký a třešní je tam vždycky tolik, že je nikdy nespotřebuji. Teď ještě strom asi spí, tak jsem si myslela, že je ta správná doba. Ale na internetu jsem se zase dočetla, že prý se má prořezávat až v době, kdy nasadí na poupata, že prý jedině tak nehrozí napadnutí klejotokem. Tak se ještě raději zeptám tady a dekuji za rady.
Třešeň až za vegetace, ideální doba je když jsou zralé třešně. Dodržet zásady řezu obzvlášť pokud to je větší zásah.. (aby to strom přežil..)
Suzy, teď ne. Moji třešeň v minulosti prořezávali dva odborníci. Jeden na jaře v době květu a ještě bez listí, druhý v době plné zralosti třešní. Oba mi vysvětlili, že ty možnosti jsou dvě, každá má svá pro a proti, ale i tak jsou oba termíny vhodné. Respektive jiná doba je nevhodná a stromu to škodí.
Věřím, že podrobnosti, které já už zapomněla, ještě někdo přidá, ale teď opravdu nic neřežte!
Jste hodný, ale stromu raději přilepšovat nebudu, protože roste víc, než bych si přála. A plodí opravdu hodně. Mámji tady už určitě 12 let, takže už je to strom velký a ani se nahoru nedostanu. Ty větve raději uříznu jakmile začně kvést, protože až budou plody, zase mi to bude na té střeše vadit. Nebo to nechám a udělám to jak radí rádce nad Vámi. Uříznu ty větve už s třešněma a očešu je.
Pokud redukujete větve už větší,pak to nechte na více let,každý rok v srpnu jednu.Několik větších větví najednou vyvolá bujení vlků.Po roce nebudete stačit likvidovat houstnoucí obrost.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.