Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu, jak se zbavit této choroby hrušní - nerad bych stromek vykopal, plodil dobré ovoce
Také s ní bojuji. Vloni / 2021/ byl extrémní výskyt. Zatím jsem hrušně / relativně malé/ postříkal mědí / když už jsem stříkal broskve a jak kadeřavost, tak rez je houbová choroba/, ae budu se muset podívat zdali je na to specielní přípravek a doba aplikace. Sice nejsem příznivec chemie, ale někdy to bez ní prostě nejde. DOufám, že tím Kuprikolem jsem u hrušní nic nepokazil.
Jedině odstranit jalovce, ale to bude asi problém, protože se ta svině rez může šiřit klidně na kilometr. Mám sad trochu bokem a dál od sousedů, ti jalovce naštěstí nemají. Moje první hruška Clappova už moc dávno chytla hned druhý rok po výsadbě rez a už se nevzapamatovala, to jsem teprve zjistil ten problém -jalovec a své dva jsem hned pořezal, spálil a pařezy vykopal. Od té doby s dalšími hrušněmi nemám problém.
A zkuste asijské hrušky-Nashi, na ty rez neleze.
Aha, tak myslel jsem si, že asijské jsou odolné rzi. Já problém se rzí nemám vůbec, ale bratr bydlí jinde a na klasických hruškách rez má a na dvou asijských ani náznak napadení. Tuším má Hosui a Man sun gil... a ještě existuje hruškojeřáb Tatarka na kterou rez neleze, ale tu jsem nikdy neochutnal, tak nevím.
Mám Kumoi a Nijisseiki. Letos bude třetí rok od výsadby, už bude ovoce - snad, ale jsem rozpačitý. Ta druhá roste nádherně, ale vloni rez až běda. Počkám, jak bude plodit, ale možná to oboje vykopu. Kumoi napadená méně, ale blbě roste.
Tak už očekáváte ovoce, to bude asi slabá podnož. Mám s nima špatné zkušenosti, stromky špatně rostly a churavěly. Všechno už mám převážně na kavkazské, u Hardyho máslovky jsem ale čekal osm let na první ovoce, mám většinou polokmeny a pár vysokokmenů.
Jinak v posledních letech to s hruškama pěkně mává, v obydlené oblasti pozoruju značně zvýšený výskyt jalovců u domů, tento trend se těžko zvrátí a obávám se, že s drtivou většinou pěstovaných hrušní bude ámen
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.