Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemoc kůry stromů

Od: petrah odpovědí: 6 změna:
Dobrý den,
Všimla jsem, že se větve na některých stromech v lesoparku, kam chodím, obalily něčí zvláštním (viz fotky) a chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, co to je? Stromy jsou poblíž laguny v přírodní rezervaci.

Nemoc kůry stromů
Nemoc kůry stromů #2
Nemoc kůry stromů #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. To, co jste objevila, jsou Brsleny. Jsou to okrasné keře, a to, co považujete za nemoc, jsou "okrasné lišty" větví. Jděte se na keře podívat ještě koncem léta, to už budou mít i zajímavé okrasné plody v barvě od červené přes několik odstínů růžové. Když se pak plody otevřou, visí z prostředka na nitce semínko v barvě žluté, oranžové až červené, podle konkrétního druhu brslenu a velmi chutnají ptákům. Brsleny jsou pěkné dřeviny. Ida

doplněno 13.02.22 13:06:

Zdravím. Brslen, např. evropský, dorůstá klidně i do výšky 6m a může mít tvar stromu, nemusí mít několik kmenů keře. Proto píšu, aby se tazatelka šla podívat koncem léta na PLODY, a popisuju, jak vypadají, nikoliv na KVĚTY, které tazatelka (nevím proč) zmiňuje, a které jsou tak malé a nenápadné, že podle nich těžko někdo dřevinu určí. Ale podle plodů, se určí spolehlivě. Jinak, dřeviny, pokud v zimním období je tak teplo, že nasají do nadzemní části nadměrnou vláhu a následně mrzne, mráz kůru dokáže roztrhat a odchlípnout. Děje se to často třeba u keřů rybízu. To je ale věc tak všeobecně známá, že těžko předpokládat, že to tazatelka neví. Ida

bohousek

Já ty korkové lišty mám na mladém jilmu habrolistém a taky jsem nevěděl co to je. Akorát nevím jestli u toho jilmu to v dospělosti nemizí, mám v okolí habry a vypadají skoro jako ty jilmy. Akorát ty jilmy dřív tady všechny zašly na jinou nemoc- grafiózu. Snad ten můj přežije...

petrah
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď. Brsleny to ale asi nebudou, protože se to objevilo na několika různých stromech (např. vrbách). Chodím na to místo skoro denně a nikdy tam v létě nic nekvetlo. Spíš se bojím, že je to nějaká nemoc a že to město zanedbá a pak nechá vše pokácet, jak to mají ve zvyku.
bohousek

S těma vrbama je to divné, jinak kromě jilmu by to mohl být ještě tuším javor babyka, brsleny jsou jen keře, ne stromy.

floro*
hodnocení

0x

Nebojte, nemoc to není, říká se tomu korkové lišty. Jde nejspíš o jilm habrolistý.

juelen
hodnocení

0x
Me to zas přijde jak větvičky ambroně západní

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]