Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citronovnik - blednuti listu

Od: pestitel300 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

mam problem s citronovnikem ktery jsem dostal na podzim. Mam ho doma v byte. Zalevam ho kazdy den a ikdyz mu listy opadavaly temer denne, nove se krasne rodily ale posledni tyden nebo dva zacaly byt suche a chytat zluty odstin.

Nerad bychaby uhynul tak prosim o radu zkusenejsich pestitelu co s tim... prikladam foto aby bylo jasne oc jde.

predem diky za radu

Citronovnik - blednuti listu

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Čekala jsem, až se také někdo vyjádří. Zatím nic.

Já to vidím podle Vašeho popisu nejspíš na svilušky. Je jich hodně druhů a více barev a jsou velmi mrňavé. A napadení masivní. Ony se velmi rychle množí. Vyhovuje jim suchý vzduch, např. když se topí v panelácích. Z chemie nejspíš Mospilan /možná Karate?/. Babské rady doporučují postřiky z vylouhovaných cibulových slupek. Hrst zalít horkou vodou a máčet aspoň tři dny. Nebo heřmánkový odvar asi 6 lžic na litr. Procedit skrz punčochu nebo kávový filtr a pravidelně co 3 dny stříkat. Zaměřit se na spodek listů. Podložit igelitem nebo postavit do sprcháče.. Tohle ale vydržet aspoň tři týdny. Pokud máte blízko jiné pokojovky, mohou být i tam... No, nezávidím Vám.

Jinak plody spíš pukají z nadbytku vody. Ze sucha by se scvrkly.

pestitel300
hodnocení

Dekuji za radu opravdu to vypada na ty svilusky S citronikem to vypada blede tak jsem vynechal babske rady (kazdopadne diky za postreh) a vrhnul jsem se na chemii. Dnes k veceru jsem vlitl do Obi a meli tam produkt od AgroBio Veetimec (proti svitluskam a vrtalkam).

Produkt je sice urceny na okurky, papriky a rajcata ale dle pani prodavacky by mi mohl pomoci.

Snad to nejak zachranim a jeste jednou moc diky za radu a nasmerovani jak to resit.

hodnocení

2x

Včera jsem si koupila časopis o zahrádce a je tam zrovna článek o citrusech v zimě. Stručně shrnu, co se tam uvádí: v zimě citrusy potřebují klid, chadnější místo, na světle a mírnou zálivku. Rostlina chřadne, když je v teple, suchu a na suchém vzduchu. Může takhle i odumřít, zvlášť, když jí napadnou i škůdci. Nejvíce ji napadají svilušky (pavučinky v paždí listů), účinný je postřik přípravkem Vertimex. Pak to jsou štítenky a puklice, ty jsou odolnější, protože vytvářejí na rostlině voskové štítky. Zabírá na ně Mospilan, opakovaně.

Já mám tuto zimu citroník v místnosti, kde se téměř netopí, je tam cca 19 st, na okně, aby měl dost světla a jednou týdně zaliji dešťovou vodou. Občas je dobré listy rosit. Tentoktrát se drží, ale nejlépe mu stejně bude, až ho na jaře dám ven.

liska5
hodnocení

0x

Listy opadávaly, protože byl přelitý. Denní zálivka dusí kořeny. Tím se oslabil a teď tam bude možná viroza nebo nějaký savý škůdce. Díval jste na spodek listů? Nejlépe přes lupu. Fotka neukazuje květináč, půdu a podmisku.

pestitel300
hodnocení

Pro predstavu doplnuji foto. Musim priznat ze kdyz se listy zacaly krouti a v podmisce jsem nenasel prebytecnou vodu zacal jsem zalevat vice rano i vecer (odrazenou vodou min. 1 den).

Mel jsem totiz za to ze krouceni listu znamena nedostatek vody. Navic jeden plod byl temer zraly (pouze z jedne strany) a prasknul coz jsem povazoval za dalsi znak nedostatku vlahy.

Cca mesic zpet jsem mel dokonce na rostline 3 kvety ktere ale bohuzel po par dnech uschly.

Citronovnik - blednuti listu #2
Citronovnik - blednuti listu #3
pestitel300
hodnocení

Jeste k tomu postrehu ke spodu listu. Ted jsem to prohlizel a opravdu to ma neco do sebe. Na spodu listu jsou male bile tecky a pri blizsim pohledu je i videt ze mezi vetvickami a nekterymi listy jsou "male pavucinky" s cernyma teckama.

hodnocení

0x

Teda ten se mi líbí. Také mám citroník, ale to keřík, sice plodí, ale není tak hezky upravený, jako je ten Váš. Kde jste ho koupil a co je to za odrůdu? Děkuji za případnou odpověď.

Jinak mně také někdy žloutnou listy, ale je to nedostatkem železa. Tak když vidím, že listy začnou nějak skomírat a ztrácet zelenou barvu, pohnojím tekutým železem značka Plantella Tekuté železo. Ale Vy píšete, že jste objevil svilušky. Tak nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]