Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zimni houby

Od: mares odpovědí: 8 změna:

Zdravim chci se zeptat,da se chodit na houby i v zime,jake druhy rostou,popr.do jakych lesu,nejaky tip,samozr.pro kuchynskou upravu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Nejrači mám penízovky. Tohle počasí jim vyhovuje. I hlívy rostou když delší dobu nemrzne. Loni jsem je sbíral v únoru v lázeňském parku, kde chodily kolem nich desítky lidí bez povšimnutí. Co se týče receptů, jsou dřevokazné houby houževnatější konzistence takže se hodí třeba do omáček ale to neznamená že z nich neuděláš třeba smaženici když na ní máš chuť.
doplněno 30.01.22 11:13: Bez potíží poznáš ještě ucho Jidášovo. To je častou přísadou do čínských jídel. Jinak rostou ještě nějaké strmělky a pár dalších druhů ale ty neznám.

Tak já jsem hlívu obalila jako jedlu bedlu a usmažila, a bylo to výborné. Daleko lepší, než třeba nějaký obalovaný hříbek, nebo jiná houba, co se obaluje a smaží jako řízky. Vůbec to nebylo tvrdé, ani houževnaté, prostě výborné.

cituska*

Tak to mě překvapilo a budu muset vyzkoušet, díky

Cituško, tak mně to překvapilo také. Měla jsem tu hlívu doma a nějak se mi nechtěly dělat žádné ty ověřené recepty a tak jsem si řekla, že ji zkusím obalit jako řízek. A koukala jsem jako puk, jak to bylo dobré. Vůbec nebyla houževnatá a chutnala fakt výborně. Zkuste to, moc nevím čím to je, protože jinak se hlíva musí dělat docela dlouho, ale smažená jako řízek vůbec ne.

liska5

Já si z hlívy beru jen ty kloboučky s kusem ještě měkké nohy. A ten zbytek, spodní část noh, očistím, nakrájím, usuším a pak umelu v elektric. mlýnku na kafe na prášek a ten přidávám do polévek. Taky ji zkusím jako řízek.

Liško, to samozřejmě také. Já jsem od jedné zdejší rádkyně dostala tak nádhernou hlívu a bylo jí tolik, že jsem si ji také nasušila. Ale ta její byla tak výborná, že jsem ji ani nemlela a jím ty nasušené plátky jen tak, jako třeba oříšky, ta její je sladká a má výbornou hlívovou chuť. Užívám ji jako "lék". Smažit jsem zkusila tu kupovanou, protože mi jí trochu zbylo a nevěděla jsem co s ní, protože na sušení jí bylo málo, tak jsem ji zkusila obalit a usmažit. No a výsledek byl nad očekávání dobrý. Takže jestli se někomu stýská po smažené bedle, tak může vyzkoušet tu hlívu, nebude zklamaný. Plátky jsem také trochu pokmínovala, jako to dělám s tou bedlou.

ks
hodnocení

0x
Vzpomněl jsem si, jak kamarád mi říkal, že všechny houby, co u nás rostou na strome, jsou jedlý... sebrali jsme s jiným kamarádem hlivu ze stromu, udělali smazenici a musím říct, že takovou vyprazdňovaci akci jsme ještě nezažili

hodnocení

0x

Z jedlých hub, které rostou v zimě, znám třeba ucho jidášovo, které roste na černém bezu a jehličnanech. Dále pak penízovku dubovou a šťavnatku pomrazku. Šťavnatku jsem teda ještě nikdy nenašel, znám ji jenom z knížky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]