Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plíseň v květináči

Od: jitrenka odpovědí: 7 změna:
Dobrý den , mám u afrických fiakek plíseň v květináči . Již jsem je 2x přesadila a vždy mírně zalévala a pořád se objevuje . Nemáte někdo tip na nějaký postřik proti plísním na pokojovky? Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Jak fialky zaléváte? Nevím jak konkrétně africké fialky, ale běžně se fialky mají se zalévat pouze do misky pod květináčem, jinak jsou náchylné k přemokření a hnilobě.

mate59
hodnocení

2x

Zalévat pouze zespoda.

hodnocení

1x

Zkuste jiné světlo jestli ho nemáte málo. Nicméně, plíseň může být i důsledkem většího množství dusíku v substrátu a když necháváte tlít staré listy atd.. :)

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Povrch zeminy plesniví, pokud obsahuje víc nedostatečně zetlelých zbytků. Pomůžou 2 věci. 1) Lžičkou "přerýt" povrch tak, aby se plíseň dostala hlouběji. 2) Mezi zálivkami nechat zeminu dostatečně proschnout, aby se proces plesnivění přerušil. Neudržovat stálou vlhkost. Ida

doplněno 29.01.22 11:49:

@liško, to né. Často koupím substrát (německý) s nezetlelými kusy, které takto na povrchu plesnivějí. Takže neudržuju fialkám stálou vlhkost a nechávám prosychat; samozřejmě ne usušit. A tváří se spokojeně. Ida

liska5

Fiala proschnutí nerada. Má moc vodnaté tkáně. Pak rozpleskne a svěsí listy...

liska5

Je to možné. Substrát dělá hodně. Taky teplota vzduchu tohle ovlivní. Darovala jsem paní do obchodu s nábytkem nejhezčí exempláře fialy. Ale v noci a přes víkend tam klesala teplota a milé fialy to nezvládly a za účasti plísní zahynuly. Možná by tazatelce pomohlo vystřihnout nejspodnější listy. Dá se z nich event. vypěstovat další fialy, ale bude to víc větrat a ne uhnívat.

liska5
hodnocení

0x

Africké fialky jsem je jeden čas pěstovala v hydroponii. Místo zeminy vyvařený štěrk a květináček s ním a fialou ponořen asi ze 3/4 v roztoku Hydroponixu. Ten se doplňuje a časem celý mění.

Jinak když zaléváte s citem odspoda, tak taky krásně bují a kvetou. Je to vůbec plíseň, nejsou to vysrážené vápenaté soli?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]