Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Drenáž a kamínky

Od: koss101® odpovědí: 7 změna:

Mám starší samozavlažovací květináče a chci tam přesadit rostliny, ale nemám drenáž a uvažuji kde koupit a hlavně co. Nějaké kamínky jsem viděl v Obi a Hornbachu, různý mramorové oblázky, štěrk, a vlastně nevím co vybrat, navíc tam mají větší balení a mě by stačil menší sáček, ale s tím asi nic neudělám. Poradíte?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

3x

Zdravím. Výběr materiálu závisí na velikosti toho květináče. Pokud je malý, zvolte kamínky z posypu silnic, jak radí i @liska5. Ale pokud je větší, díky kamínkům a vodě bude velmi těžký, zvlášť pro manipulaci. Pak se hodí nejlépe Keramzit, což je vypalovaný jíl, v podobě lehkých kuliček. Pro rostliny ideální. google.com/... Prodává se ve stavebninách (větší balení). Menší pak třeba v OBI, Bauhausu, v květinářstvích. Lze použít i Agroperlit ve větší zrnitosti. google.com/... Ida

hodnocení

3x

Samozavlažovací truhlík? Drenáž je naprosto nevhodná. Právě proto, aby se voda dostala do půdy, na to je dvojté dno, zásobník. Drenáží voda neprosákne, bude hnít v zásobníku. Je to naprosto kontraproduktivní. Dlouhé, samozavlažovací truhlíky mám už mnoho let na severním okně a fungují bezvadně. ;)

doplněno 17.01.22 09:37:

Vždycky naliju do každého truhlíku 3 litry vody s hnojivem, do otvoru vpravo dole a je týden vystaráno. V trom otvoru je pinpongový míček a liju, pokud nevyplave až k okraji. Voda je pod dvojitým dnem, ve kterém jsou dlouhé knoty, které sají vodu a přenášejí ji do půdy.

Drenáž a kamínky

liska5
hodnocení

2x

Občas si trochu naberu v nějaké boční ulici z bedny na posypový materiál, propláchnu, na citlivé rostliny i převařím. Písek taky někde u nakládky na malém nádraží, nebo u stavby...Mám na to takovou pevnou látkovou tašku.

Vadil by vápenec a mramor kvůli pH, ale černá čedičová drť je dobrá.

liska5

Keramzit aj drží vláhu. Ale kde hrozí překlopení, nebo že truhlík uletí větrem z parapetu, tam je ten štěrk docela žádoucí - jako těžítko.

hodnocení

1x

do samozavlažovacích truhlíků se drenáž nedává,hlína si bere vodu přes knoty ze spodní části truhlíku,je to odělené dnem

hodnocení

0x
Kupte si keramzit,

hodnocení

0x

Pokiaľ sú to jednoročné rastliny, drenáž nijak extra neriešim. Používam zmes piesčitej hliny s rašelinou. Do dier akurát dbám na to, aby mi tam neupadla vyslovene hruda ílu.

Ak sú to trvalky, je možné použiť štrk zo stavby alebo pri väčších kvetináčoch je možný aj ten keramzit. Samotný keramzit sa spolu (s väčšimi) samozavlažovacími kvetináčmi používa aj na hydroponické pestovanie okrasných rastlín. Výhodou je predĺžený interval medzi zálievkou. Určitou nevýhodou zase cena materiálu a nutnosť vhodného dávkovania kvapalných hnojív.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]