Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řízkované muškáty - jak dál

Od: zmatenka® odpovědí: 8 změna:

V září jsem si nařízkovala muškáty a pěstuji je na okně (jihovýchod) v teplotě do 15°C. Jsou v sadbovačích a malých květináčcích v substrátu na výsev. V současné době jsou některé vysoké až 25 cm a já nevím, co s nimi dál. Mám je zaštípnout, pohnojit, přesadit?

Řízkované muškáty - jak dál

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Já bych je zaštípla. Máte je moc vytahaný.

jabraka*
hodnocení

0x

Zaštípnout na 2 cm,zasypat vlhkou rašelinou a uložit do chladného sklepa.Rašelina musí být stále mírně vlhká..Na jaře po mrazících dát na světlo.Zalévat hnojivou zálivkou.

JB

hodnocení

Tomu moc nerozumím... Jak - zaštípnout na 2 cm a pak zasypat rašelinou? 2 cm od země, nebo nad listy? Zasypat úplně? A do jara bez světla? *co*

Jak muškáty z řízků zimovat:

Zakořeněné muškáty postavíme na světlé a chladné místo, kde přečkají až do jara. Platí zde pravidlo, čím chladnější zimoviště, tím méně zálivky.

Mladé pelargonie několikrát zaštípneme, abychom docílili krásné rozvětvené rostliny. Není nic horšího, než když se z květináče pne 50cm stonek, který má na konci 5 listů a květ a zbytek stonku je naprosto holý.

Zdroj: izahradkar.cz/...

hodnocení

Děkuji za radu a váš čas. Zaštípnu a přihnojím. Tento článek jsem při hledání neobjevila, viděla jsem jen zazimování dospělých muškátů.

06.01.22 10:15

Není zač:)

Pozor na hnojení. Dusíkatá hnojiva ženou rostliny do zelené hmoty takže na zimu to chce spíš chudý substrát.

makk
hodnocení

0x

Takhle se vám vytahují, když mají málo světla, moc teplo nebo obojí. 15°C je OK, takže asi málo světla. Teoreticky by se s nimi přes zimu nemělo dělat nic.

Já jsem taky příznivec soběstačnosti pokud jde o sazenice a pod. (ne z důvodu finančních, spíš pro tu radost, že se povedlo), ale muškáty je nejjednodušší si koupit na jaře nové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]