Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Existuje mnoho různých rad, ale vesměs jsou to pověry. U nás se např. říká: "Túje u domu, neštěstí v domu." No a Číňané naopak považují túji za jednu z nejzdravějších a člověku nejprospěšnějších dřevin nejen k vnitřnímu užívání, ale k růstu na zahradě a vydávání pozitivní energie. Já bych radila vycházet z toho, že všechny rostliny za světla (ve dne) spotřebovávají (prudce jedovatý) oxid uhličitý ze vzduchu v místnosti, a tím vzduch čistí a okysličují ho. No a za tmy (v noci) je to naopak => spotřebovávají kyslík a vydávají oxid uhličitý. A čím větší má rostlina listy a celkovou velikost (třeba difenbachie), tím víc vzduchu projde jejím tělem. Proto by se nemělo spát v místnosti přeplněné květinami kolem hlavy člověka v posteli. Takže bych rostliny dělila podle toho, jaké podmínky jim jsem schopná doma poskytnout, a tedy jaké mi tam porostou. A ten vámi uváděný tchýnin jazyk je sukulent, který nepotřebuje mnoho vody a je celkem lehce pěstovatelný. A pověru k němu znám jen tu, že se přirovnává k jazyku tchýně = dlouhý a špičatý. Ida
Ve knize Feng Šuej od Andrewa A.Urbiše je popsán případ, kde autor psal o nevhodných rostlinách do bytu a ozvala se mu čtenářka, že s ním nesouhlasí, když nedoporučuje tchýnin jazyk. Ohradila se, že se jejím tchýniným jazykům u ní léta daří. Autor z toho usoudil, že žije zřejmě sama. Ona mu odpověděla, že ano, ale že se deset let snaží získat partnera. On jí doporučil z ložnice tchyniny jazyky odstranit. Ona se mu po víc jak roce ozvala, že tenkrát opravdu tchyniny jazyky z ložnice odnesla, a teď má vážnou známost a plánuje svatbu...Tak by asi neměly být, kde spíte.
Co vím určitě, tak do ložnice ne diffenbachii. Ta si bere sílu z okolních rostlin i lidí.
Mám tchýnin jazyk ve dvou pokojích a nijak "neškodí", je to naopak krásná a nenáročná rostlina.
Petr
Mně se líbila cukrárna, co byla přepažena dlouhým truhlíkem se sansevierami v takové bílé konstukci.. Krásná a vtipná přepážka to byla. Cukrárna byla hodně prosklená, takže bylo světla dost. Dnes již ale neexistuje.
Co vím, že tchýniny jazyky nesmí mít chladno, tuším pod 12 stupňů, pak že jim měknou pletiva a vyvracejí se.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.