Nejste přihlášen/a.
Ahoj.
Prosím, v čem mám nechat zakořenit gardénii? Vždycky mi uschne, ať je ve vodě nebo v hlíně.
Poradíte, do čeho dát řízek?
Zdravím. Jak psala už @bimbam, odebírají se vrcholové řízky (nebo postranní jen mírně zdřevnatělé, ale ty je nutné s patkou) o velikosti cca 8 cm a větší, a to nejlépe ve 2 polovině února, když začne být větší světlo a objevovat se sluníčko. Je-li ještě dost tma, odložit na později, klidně až do poloviny března. Řízkům vždy odštípnout event. poupě, ošetřit konce = rány stimulátorem (práškovým) a napíchat do agroperlitu (mám nejlepší zkušenosti s tím středně hrubým či jemnějším), přiklopit sklenicí (či průsvitnou krabičkou) a dát na okenní parapet nad radiátor. Perlit zalévat podmokem. Perlit nenechat usušit! Strop a boky krabičky by se měly samy v určitou dobu dne orosit. Pozor, žádná část řízku se nesmí dotýkat orosených míst = hnití. Tak po týdnu – 10 dnech začít obden větrat, stačí odklopit krabičku, rostlinky pozdravit a zas přiklopit. Doporučuje se i řízkovat v létě, ale v domácích podmínkách tak nemáte spodní teplo, které v únoru zajistí běžné vytápění. Tak držím palce. Ida
@martinus, mám radost, že se vám kořenění podařilo a děkuju, že jste dal vědět. Těší mě, že jsem mohla prospět. Ida
Děkuji za návod, je to celkem složité. Asi by byla potřeba nějaká větší sklenice, že ano? A nevím, jestli teplo od topení bude stačit, když zas jde chlad od oken.
Ale asi to zkusím, je mi líto těch výhonů, které se musí zastřihnout. A když tak krásně voní, tak aby rostlin bylo doma víc.
Ale jinak bych asi spíš další gardénii koupil, jenže skoro nikde není (asi).
Gardenii jsem nikdy nemnožila, zkušenosti tedy nemám. Ale v jedné z knih jsem se dočetla, že se množí vrcholovými řízky v lednu nebo v srpnu v teplých množárenských podmínkách. Co jsou to množárenské podmínky? Budete potřebovat malé akvárium, množárenský substrát a budete muset dodržovat stálou teplotu a stálou vhlkost. Jak vysokou teplotu a jakou vlhkost? Nevím. U podobné rostliny, kamélie, jsem se dočetla, že toto množení v množárně bývá málo úspěšné. Zkoušejte. Jen tak do vody nebo jen tak píchnout do květináče je určitě špatný pokus. Hodně zdaru.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.