Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak pěstovat pelargonie

Od: cargo* odpovědí: 5 změna:

Zakoupil jsem předpěstované pelargonie v plastových nádobkách.Prosím o radu jak postupovat do doby kdy je dám za okno.Nevím zda už přihnojovat a kdy umístit a najakou stranu ven.Předem děkuji za radu / jednáse o pelargonie převislé /

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x
Já jsem pěstovala především klasické muškáty, ty mi opravdu dělaly parádu na oknech. Záleží na tom, kde bydlíte. Ale u nás na horách jsme je dávali ven až okolo "zmrzlých", t.j. v polovině května. Když bylo počasí vlídné, tak samozřejmě i dříve. Ale při hrozbě mrazíků jsme je ukládali z oken domů. Já je měla v garáži na světle, stejně jak to doporučují v článku dole při přezimování. Myslím si, že by bylo dobré je z plastových kelímků přesadit do truhlíků, aby mohly hezky zakořenit a měly dostatek hlíny. Je speciální pro pelargonie a pokud vím, tak se nemá hnedka po přesazení hnojit, protože výživné látky jsou v dostatečném množství v hlíně. Ale jsem jenom laik, tak možná, že ještě někdo poradí odborně.

Muškáty převislé

Popis převislých muškátů

Převislé muškáty se vyznačují poléhavými, tenkými stonky. Jejich listy jsou podobné břečťanu, proto jsou nazývané "břečťanovité". Květy jsou jednoduché nebo plné, červené, růžové fialové, karmínové, bílé nebo dvoubarevné. Vytrvale kvetou během léta a tvoří dlouhé převislé výhony. Nejlépe kvetou odrůdy s menšími, jednoduchými květy, které se nejvíce uplatňují v truhlících a závěsných nádobách.
Dnešní sortiment zahrnuje bohatě kvetoucí odrůdy s jednoduchými květy a tenkými listy, které vytvářejí dlouhé převislé výhony a dále odrůdy tučnolisté s poloplnými nebo plnými květy s kratšími výhony.
Převislé muškáty (pelargónie břečťanovité) jsou vhodné a nenáročné rostliny pro balkóny a otevřená stanoviště.

Pěstování převislých muškátů

Během pěstování jsou převislé pelargónie náchylnější k vysoké vlhkosti vzduchu, než pelargónie páskaté. V případě nedostatečného větrání se na listech často objevuje korkovitost.

Umístění převislých muškátů

Převislé muškáty se používají především do okenních truhlíků a závěsných nádob na balkóny a okenní parapety, kde nejlépe vyniknou jejich převislé výhony se spoustou květů. Uplatňují se také na terasách a v předzahrádkách, vysázené ve velkých dekorativních nádobách spolu s ostatními druhy balkónových a záhonových květin.
Nejvhodnějším místem je jihovýchod, jihozápad a jižní strana.

Zálivka

Zálivku provádíme pravidelně nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce nepálí. Optimální je nechat pelargónie vyschnout a potom opět zalít.

Množení převislých muškátů

Převislé muškáty množíme vrcholovými řízky, které napícháme do hlíny, kde rychle zakoření.

Přezimování

Rostliny přezimujeme ve světlé, chladné místnosti (5 až 10 °C). Zaléváme velmi málo. Na jaře rostliny vyjmeme, hluboce seřízneme a přesadíme do truhlíků s novou zeminou. Pokud nemáme možnost pelargónie přezimovat, je lepší koupit na jaře nové silné rostliny.

limetka*
hodnocení

0x

Určitě přesadit do kvalitního zahradnického substrátu do truhlíků, umístit na světlé chladné místo a je-li ta možnost a venku bude kolem 10 a více stupňů, postupně otužovat. Na noc ale určitě opět domů a natrvalo ven až kolem 15. května nebo o něco dřív, ale bedlivě sledovat počasí. Průběžně zaštipovat vrcholy, aby se rostlinky pěkně rozvětvily. Přeju hodně radosti z pěstování a doporučuji "samozavlažovací " truhlíky. Limetka *slunce*

vera*
hodnocení

0x

Vážená paní.Pokud nemáte pelargonie v truhlících od Lebiše z Boskovic,tak se vám pěstování moc nepodaří.budete mít převisy malé a celkově rostliny nebudou prospívat.Obětovala jsem 160Kč a tento truhlík zakoupila.Pěstování je v nich jednoduché.Je to vlastně truhlík ,který stojí na opěrkách v misce.Z truhlíku jdou do této misky knoty,které sají vodu ke kořínkům rostliny.V misce jsou dvě risky,jedna je na počátek pěstování a druhá na letní.Po zasazení do tohoto truhlíku se rostůlinky zalévají jen vodou a nechá se vždy substrát úplně vyschnout.Dělá se to 14 dnů.Potom se začne zalévat pouze do misky po první risku a s přídavkem hnojiva,třeba Kristalon dle návodu.Opět se vždy nechá miska i substrát úplně vyschnout.Odborníci tvrdí,že je lépe na ně někdy zapomenout a tím více prospívjí.V létě zaléváme po druhou risku,opět pokaždé dáme hnojivo.Nebojte se rostliny to potřrebují.Vždy nechat vše úplně vyschnout.Pokud budete dodržovat tato pravidla odmění se vám metrovými převisy.jediná nevýhoda truhlíku Lebiš je ta,že je vratký,při delších převisech.Vyřešila jsem to tak,že jsem do okraje truhlíku na zadní straně vyvrtala dva orvůrky a provlékla jimi motouz,který jsem upevnila do okna.Ještě je dobré každých 14 dnů postříkat rostliny přípravkem Mospilan proti parazitům.Přeji vám hodně úspěchů s pěstováním.

binka*

Proč by měl být truhlík zrovna od Lebiše? Myslíte, že je to jediný výrobce samozavlažovacích truhlíků? Já osobně pěstuji muškáty v obyčejném truhlíku s podtáckem a mám je taky krásné.

limetka*

Cožeeeee? Preventivně stříkat Mospilanem? A proč, když tam není viditelný škůdce? Jen tak, aby v životním prostředí bylo víc škodlivé chemie? No to vám tedy gratuluju!

Jinak sem tam úplně vyschnout můžete nechat P. zonale, těm to neva, pokud necháte párkrát vyschnout "převisláky", tak už to ani Lebišovy (mimochodem opravdu vymakané) truhlíky nezachrání a bude po parádě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]