Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Citronovnik žloutnuti a opad listů

Od: mikam odpovědí: 5 změna:

Dobry den,chtel bych se zeptat, zda mi nekdo neporadi proč žloutnou (svetle žluté skvrny)na listech a nasledně jejich opad u citronovníku. Popřipade jaký postřik použít pro ozdravení.

Přikladam foto.Děkuji za radu a přeji pekny den.

Mirek M.

Citronovnik žloutnuti a opad listů
Citronovnik žloutnuti a opad listů #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Takové příznaky má většinou chyba výživy. Ať přehnojení nebo chudý substrát. Pro citrusy je ale větší problém, že jim v bytě při panelákových teplotách chybí období klidu. Listnatý stromek zkrátka potřebuje pár tydnů odpočinku při teplotách pod 10-12°C aby měl jeho život nějaký řád. V bytě při teplotě 20 a víc má u nás nedostatek světla a strádá.
vladimirp
No pozor, citronovníku nevadí ani teplota kolem 0 či lehký minus.
Mám citronovník a mandarinku celý rok v panelákové lodžii v přízemí a úplně v pohodě. Teďka při teplotách v lodžii kolem 0 citrusy spí, to znamená omezení závlahy a hlídání teploty ať to nejde moc pod nulu. Hlavně nehnojit.
Jak je tam stabilní teplota + - 6°C tak mají krásně zelené listy které nemají tendenci žloutnout.
Naprosto zásadní je že na ně přes zavřená skla nefouká. Proto rostliny nenachladnou. Lidem taky není příjemný ledový vítr, ale samotný mráz bez větru nevadí :)
To může být odrůdu od odrůdy rozdílné. Já taky mandarínku nechával v nevytápěném skleníku a přežívala lip než kdyby zůstala v obýváku při trvalých 23°

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Přijde mi, že na kytce se přemnožila sviluška = savý škůdce. Dokonce se mi zdá, že vidím u špičky listu pavučinku. Zkuste osprchovat a po oschnutí použít postřik proti savému hmyzu. Ida

floro*
hodnocení

0x

Typický příznak napadení sviluškami.

Když se podíváte z blízka, uvidíte jemnou pavučinku a drobné (jako by zaprášené moukou) bílé povlaky.

Je to standartní škůdce citrusů v zimním období.

Ochrana záleží dle toho, co chcete zvoli, buď klasika chemický postřík, ale v zimě v bytě je to celkem odvaha.

nebo pak dravý roztoč (objednáte přes internet)

nebo postřik domácí, což je směs vody, mléka a kapky jaru v poměru tak 1:0,5

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]