Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orchidej nekvete?

Od: aja1946® odpovědí: 13 změna:
Už je to rok co mi zažloutl a uschnul stonek po odkvětu, tak jsem odrizla. Nove listy rostou ale žádný nový stonek. Je šance ze ještě někdy pokvete?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Loni mi Ida poradila chladnou místnost. V ložnici mám zavřený radiátor a téměř pořád otevřenou ventilačku, tak šla orchidej tam. Koupila jsem hnojivo na orchideje. Zase nic. Až když jsem o ni přestala úzkostlivě pečovat, vyrazila květní stvol, teď už několikerý.

hodnocení

Nio tu bohužel nemám.

hodnocení

0x

Léta letoucí mám orchideje na parapetu na jižní stranu. Jednou týdně zaliju, jinak s nima absolutně nic nedělám. Nestříhám odkvetlé stvoly, nehnojím, prostě nic. A průběžně pořád kvetou jak urvaný:)

Nemají být v místnosti, kde se člověk hodně zdržuje. Já je mám v pokojíku, kam jdu jednou za den.

hodnocení

0x

No já teda odkvetlé stonky stříhám ihned, jakmile odkvetou. Ani ne do měsíce mi vyrazí nový stvol. Teď je tma, ale zítra vyfotím. Mám opět všechny orchideje narašené. Dříve jsem jenom původní stvol který odkvetl ustřihla tak v polovině a ona pak na tom starém stonku vyhnala nový výhonek a kvetla. Ale jednou mne napadlo ten stvol ustřihnout úplně dole u listů a nestačila jsem se divit. Vyrazila úplně nový a silný stvol a ten se ještě rozvětvil a květy byly veliké a bylojich hodně. Musela jsem do květináče dát kameny, protože se pod tíhou těch květů pořád kácel a nedalo se to vůbec srovnat s tím, jak kvetla předtím. Možná, že mám někde také fotku. Zítra na to kouknu. Tak jednou za deset dní kouknu na kořeny a když vidím, že by potřebovaly zalít, tak naliji do květináčů dešťovku, smíchanou s hnojivem na orchideje, ale ředím víc, než je doporučováno, ale to hnojivo dávám kdykoliv je zalévám. Ne jenom občas. Nechám je nacucat přes noc, ráno sleju zase do lahve. Mám je na verandě a tam je v zimě tak kolem 18 stupňů.

Tak přidávám foto, jak jsem včera slíbila.

Orchidej nekvete?
Orchidej nekvete? #2
Orchidej nekvete? #3

hodnocení

0x

A ještě jednu doplňující fotku, ta patří k k druhému foto nahoře, ten stvol se mi tam celý nevešel :-D

Na třetí fotografii teprve začíná rašit, ještě krátký, ale je vidět. A také jsou vidět pahýlky od odstřižených odkvetlých stonků.

Orchidej nekvete? #4

Máte je pěkný, suzy, ta péče je vidět. Začnu s tím taky něco dělat a dopřeju jim péči. Zrovna jsem si jednu ze tří převrátila a zlámala, tak si přikoupím.

hodnocení

Tak postupuju taky, ale žádný stvol nevyrostl.

Tu na posledním obrázku mám 3 roky, ty 3 ostatní jsem koupila postupně letos na jaře. Dlouho kvetly, asi 4 měsíce. Pak jsem ihned stvoly ustřihla, nečekala jsem, až zažloutnou a uschnou. Ani ne za měsíc po ustřižení, vyrazily u všech nové stvoly. Nejsou všechny stejně velké, protože jsem je kupovala postupně a tak také postupně dokvétaly. Ta co mám 3 roky bude kvést potřetí. Ono to trvá docela dlouho, než ten stvol vyroste a zase rozkvete. A jelikož tady máme datum a vidíte na fotkách v jakém stadiu jsou, tak až budou kvést, zase pošlu foto a uvidíme, jak dlouho to bude trvat. Ta co mám 3 roky je bílá, pak mám jednu žlutou, jednu fialovobílou a jednu světle lila. Dejte sem foto té Vaší, třeba na něco přijdeme. Nebo ji pořádně prohlédněte, třeba jste si nevšimla a ona už výhonek má. Asi jste neměla čekat, až stonek sám od sebe uschne. Ale jestliže má pěkné zdravé listy, tak musí znova kvést.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokvete určitě. Odřezávání či neodřezávání květního stvolu neevokuje nové kvetení. Jen to, zda vykvete na starém stvolu, nebo zda se vytvoří nový, nebo obojí. Ale – jak dlouho kytku máte? Jak a čím ji hnojíte, jak a jakou vodou zaléváte? Kde je umístěná? A je to falenopsis? Ida

doplněno 19.12.21 11:46:

@suzy, nic ve zlém, ale já odpovídám na dotaz: Je šance ze ještě někdy pokvete? Ne na kvetení na starém či nově vyrostlém stvolu. Že rostlina nejdřív pokračuje v kvetení na již vytvořeném "výhonu" (i částečně zredukovaném), a pak, má-li dostatek síly, tvoří výhon nový, statný a tedy schopný nést silnější květenství, přeci platí nejen pro orchideje, ale pro všechny byliny i dřeviny (jen cibuloviny to mají jinak), to ví dnes skoro každý. Ale u orchidejí platí to, že o tom, zda vykvete či ne, rozhodují pěstební podmínky před rokem. A jsou-li vhodné a dostane-li orchidej za rok správný impuls, vykvete. Přeju vám radost z krásy květů vašich nově zakoupených orchidek. Ale o jejich současném kvetení se rozhodovalo v naprosto ideálních podmínkách s dodáváním dokonale připravovaných koktejlů živin před rokem u šlechtitele. Takže to, zda a jak vám pokvetou za rok, už si budete celý ten následující rok rozhodovat vy sama. S tou bílou problémy nebývají, to je "čistý" kultivar, ale ty barevné jsou vyšlechtěné křížením různých druhů a nesou si vlastnosti i po těch "různých". Takže @aja řeší to, co dělala či nedělala v uplynulém roce v souladu s požadavky svých orchidejí. Odstřižení květního stvolu částečné či úplné na pěstební podmínky před rokem fakt nemá žádný vliv. Ida

Ido, já mám teda zkušenosti jiné. Když ten starý odkvetlý stvol jenom zkrátím, tak z něho sice vyrazí nová větvička a orchidej kvete, ale ten stvol už není tak silný a květů je málo a nový stvol teda nevyrazí. Vyrazí pouze když ten odkvetlý stvol odříznu a to opravdu netrvá vůbec dlouho, do měsíce vidím, jak vyráží nový. Většinou se prodávají se dvěma stvoly, takže jsem to vyzkoušela. Jeden jsem odřízla a druhý pouze zkrátila. Na té straně, kde jsem ho odřízla celý, vyrazil nový, který se ještě rozvětvil a na jednom tom stvolu bylo kolem 30 květů, možná i víc. Ten původní, který byl pouze zkrácený sice také kvetl, ale květů bylo výrazně méně a žádný druhý stvol vedle nevyrazil. A to by přece musel, když říkáte, že je to jedno, jestli se odřízne, nebo ne. Podle mých zkušeností, to odřezávání starých stonků na nové kvetení vliv má a to docela zásadní. Jednou jsem takto přišla asi o pět nádherných orchidejí, protože jsem tohle nevěděla a nic jsem neodřízla. Sice byly několik měsíců olistěné, a listy nevypadaly špatně, ale ani za rok žádný nový stvol teda nevyrazil. Ty staré tam pořád byly a já čekala že obrazí a místo aby obrazily, tak najednou celá rostlina začala chřadnout a nakonec bylo po nich. Od té doby jsem na orchideje zanevřela, a dlouho jsem je nepěstovala, protože mi bylo líto pokaždé kupovat za 3 stovky rostlinu a za pár měsíců ji vyhazovat. No a před 3 roky jsem měla kulaté narozeniny a kamarádka mi přinesla bílou krásnou orchidej. Byla jsem připravená na to, že ji po odkvětu zase vyhodím, protože zajde, ale pak mne napadlo, že udělám pokus a jeden stonek jenom zkrátím v polovině a druhý uříznu úplně. No a jaké bylo moje překvapení, když ani ne za měsíc na té straně kde jsem to odřízla, vyrazil nový stvol, který docela rychle rostl a sílil. Ten zkrácený obrazil také, ale květenství bylo nesrovnatelné. No a tak jsem se nadchla a mazala jsem do květinářství koupit si další a různé barvy, ale tam teda byly hodně drahé, za jednu jsem zaplatila 420 Kč. *ee*Tak jsem si tam koupila jenom jednu a oblezla jsem u nás 4 další květinářství, ale všude byly takto drahé. A to se mi zase nechtělo dávat za kytku tolik peněz, když jsem ještě nevěděla s jistotou, že se mi podaří je pěstovat déle než jeden rok. Ale pak jsem jela na nákup do Teska a tam je měli za 170 korun a měli různé barvy. Tak tam jsem si teda koupila ty další dvě. A všem jsem ty stvoly po odkvětu odřízla a ty jsou na těch fotkách. Opravdu všechny zase obrazily.

A když teda říkáte, že to je jedno, tak vyfoťte tu Vaši, která vyráží to květenství, i když nemá starý stvol odstraněný. To by mne docela hodně zajímalo. Mně se to teda nepodařilo. *co*

Ještě dodám, že to co píšete, jsem na internetu také našla. Tenkrát jsem hodně hledala a je tam plno všelijakých "zaručených" triků, jak přimět orchidej k novému kvetení, a ani jedna rada mi teda nezafungovala, a to jsem to opravdu zkoušela a ty rady dodržovala. Já mám pocit, že to jsou samé teorie, ale že ty rady tam nepíše ten, kdo je má opravdu doma a pěstuje je. U všech rad jsou sice krásné obrázky, ale určitě to nejsou vyfotografované květiny, které má ten rádce opravdu doma, ale jsou převzaté odjinud, a někdy se i opakují mezi různými články. Hodně se také píše o rosení, já teda rosit přestala, jen občas otřu listy hadříkem namočeným v dešťovce. Dříve jsem rosila a stejně to nepomohlo. Také hodně píší o tom, že je nutné vědět, jaký druh orchideje máme, ale v dnešní době se všude u nás prodává asi jeden druh, tak to je podle mne jedno. Sice jsem viděla i takové drobnokvěté, ale ty se mi moc nelíbily. Teda minulý týden v Tescu viděla sytě modrou nádhernou orchidej a myslím, že také nějakou neonově fialovou, byly to takové opravdu neobvyklé barvy, ale byly hodně drahé, skoro 5 stovek, jenom jeden výhon a nevěřím, že by mi podruhé vykvetla zase modře. Tak jsem odolala. :-D

Také jsem zvědavá, jak pokvetou ty barevné. Mám i jednu čistě žlutou, také neobvyklá barva. Nevím kde byly vypěstované, ale myslím si, že je asi všichni ti, kteří je prodávají, nakupují u stejného pěstitele. A dočetla jsem se, že u nás je to převážně odrůda "můrovec". A ta bílá měla ty druhé květy na novém stonku ještě i větší, než když jsem ji dostala mladou. A to bylo také to, co mne tak nadchlo. Ale je docela možné, že ty barevné co mám, nebudou už tak nádherné, jako ta bílá. Škoda, že "aja" nedala fotku té své a že neupřesnila jakou má barvu, ani jak dlouho ji má. Já tuhle otázku ale nezapomenu a až mi pokvetou ty co mám doma, tak se sem vrátím s fotkama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]