Pokud tu někdo pěstuje kdoule (ne kdoulovec) mohl by mi prosím říct jak je to s poživatelností plodů za syrova? Každý web totiž říká něco jiného (někde je psáno že jsou nepoživatelné a někde že je doporučované je uvařit)tak se chci zeptat samotných pěstitelů jak to tedy je?
Jedovaté nejsou ale kvůli trpkosti můžou způsobit zažívací problémy. V Polsku má jejich pěstování přece jen daleko větší tradici takže si můžeš najít slovní spojení pigwa surowa a přeložit si to (třeba překladačem).
Poprvé se nám letos urodilo asi 20 ks. Syrové jsou trpké, nepoživatelné, ale marmeládu z nich máme luxusní. Přirovnala bych je k syrovým olivám, ty jsou taky nejedlé.
Plody nejsou poživatelné, ale to neznamená, že jsou jedovaté. Totéž platí o některých houbách. Třeba hořčák. Je nejedlý, nepoživatelný, ale jedovatý prý není.
Kdoule jsou prý plody kdoulovce (i tak v tom mám chaos). Pokud tedy máte na mysli ty hladké, lesklé plody, krájím je na tenké plátky a pak dlouho přežvykuji. Ano, jsou kyselé a trochu trpké. Za mě v pohodě poživatelné. Ovšem i malý plod je výzva a obvykle celý nesním, zpravidla vydrží tak 2-3 dny. Dokážu si představit i sušenou podobu na styl křížal. Toť má zkušenost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.