Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdoule - konzumace za syrova?

Od: zahradnik* odpovědí: 7 změna:
Pokud tu někdo pěstuje kdoule (ne kdoulovec) mohl by mi prosím říct jak je to s poživatelností plodů za syrova? Každý web totiž říká něco jiného (někde je psáno že jsou nepoživatelné a někde že je doporučované je uvařit)tak se chci zeptat samotných pěstitelů jak to tedy je?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jedovaté nejsou ale kvůli trpkosti můžou způsobit zažívací problémy. V Polsku má jejich pěstování přece jen daleko větší tradici takže si můžeš najít slovní spojení pigwa surowa a přeložit si to (třeba překladačem).

hodnocení

2x

Doporučuji sehnat a ochutnat, kompot je z nich dobrý, ale za syrova jsou tvrdé a trpké, fakt se to jíst nedá ;)

liska5

Něco jako nezralá hruška.

sametka
hodnocení

1x

Poprvé se nám letos urodilo asi 20 ks. Syrové jsou trpké, nepoživatelné, ale marmeládu z nich máme luxusní. Přirovnala bych je k syrovým olivám, ty jsou taky nejedlé.

hodnocení

0x

Plody nejsou poživatelné, ale to neznamená, že jsou jedovaté. Totéž platí o některých houbách. Třeba hořčák. Je nejedlý, nepoživatelný, ale jedovatý prý není.

hodnocení

0x
Za surova chutia ako nezralé zdrevnatené hrušky. Neotrávia Vás, ale vypľujete to…

tyler
hodnocení

0x

Kdoule jsou prý plody kdoulovce (i tak v tom mám chaos). Pokud tedy máte na mysli ty hladké, lesklé plody, krájím je na tenké plátky a pak dlouho přežvykuji. Ano, jsou kyselé a trochu trpké. Za mě v pohodě poživatelné. Ovšem i malý plod je výzva a obvykle celý nesním, zpravidla vydrží tak 2-3 dny. Dokážu si představit i sušenou podobu na styl křížal. Toť má zkušenost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]