Dobrý den , nedávno jsem zde řešila problém s citroníkem , protože měl na sobě puklice . Postříkala jsem celou rostlinu olejem , vyměnila substrát za profesionální , žádné hobby směsky a také vyměnila květináč , zkontrolovala kořeny a umístila ho do nejsvětější a nejchladnější místnosti . Je tam 14°C , víc teplotu snížit nemůžu . Listy ale začli opadávat , myslím , že je to tím olejem . Každý den seberu nové . Olej jsem se snažila omýt a otřít , ale moc to nešlo . Listy na něm se vždy scvrknou a uschnou . Poté opadnou . Poradíte mi co s tím? Viděla jsem , že někde na silných větvích rostou nové výhonky . Moc dobrá v tom nejsem a nerada bych o to přišla . Puklice už jsem tam žádné neviděla , kontroluji to stále , každý týden . Děkuji moc , hezké svátky
Mně se před pár lety stalo přesně to stejné. Citroník napadly mšice, dle návodu jsme ho postříkali vodou s olejem...a začal urychleně chřadnout. Podařilo se ho zachránit, ale dle této hloupé rady bych už se nikdy neřídila. Ty vaše listy moc dobře nevypadají. Zkuste je umýt nějakým ekologickým přípravkem na nádobí - třeba nějaký z nich zůstane. Náš na tom byl lépe. ale nejspíš jen proto, že jsem zasáhla téměř okamžitě.
Tak to s Vámi naprosto souhlasím. Na internetu mnohokrát radí takové koniny, že si člověk ještě udělá škodu. Já čtu na "novinkách" takové ty rady pro zahrádkáře. Tváří se to, jako odborníci a jsou tam někdy takové hlouposti, že je normálně přemýšlejícímu člověku jasné, že ten kdo to tam píše, nejspíš nikdy neměl v ruce motyčku a zeleninu zná tak leda z pultů supermarketu, ale sám nikdy nic nevypěstoval. Teď je zima, tak se odmlčeli, ale na jaře to začne znova. Já to čtu ze zvědavosti, jaké koniny jsou schopni klidně napsat.
Jar dejte do té vody, ve které máčíte hadřík na stírání listů. Jako na nádobí. Rostlině nevadí, smývala jsem s ním z listů mšice, a v pohodě. List dýchá spodní stranou. Tu vrchní má jako solární panel.
Snížila se teplota, sluneční intenzita, rostlina nemůže utáhnout tolik listové plochy. Na to potřebuje živiny, které nemůže bez větší intenzity světla vyrobit. Je prizlrozene, že shodí listy. Později rostlinu ostrihejte, větve tak o polovinu, ještě lépe však proredte je hodně husty. Dobře obrazi a začne kvést jak se začne prodlužovat den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.