Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hledám název keře

Od: babajaga® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

kousek za jednou vesnicí, na skále, rostl zajímavý keř. Byl už opadaný, měl jen drobné kuličky. Utrhla jsem si 2 větévky, zda to v teple nerozvije. Ale poupata to určitě nebyla. Kuličky jsou pořád stejné, tvrdé. Listí jsem pod keřem nenašla, bylo asi odfoukané větrem. Keř vysoký, štíhlý, hodně do výšky, do stran ne. Pupeny to nebudou určitě.

Zajímalo by mě, co jsem to vlastně našla. Děkuji všem. Jaga.

Hledám název keře
Hledám název keře #2

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Možná ho mám: Řešetlák Purshův /?/ nebo některá podobná krušina.

Přikláním se ke krušině.

A ještě ke slovu fastigiata, které si našla Jaga sama. To by rozhodně neznamenalo olši se zvláštními jehnědami. Olše bude vždy jen olše. Označení fastigiata mohou mít různé dřeviny a znamená to, že jsou vyšlechtěny do štíhlého vysokého tvaru. Slovo pochází z latiny a původní význam je něco jako štíhlý, špičatý.

hodnocení

0x

Ten spodní obrázek vypadá na fíkovník. Měla jsem kdysi dva a takhle vypadaly, když fíky nestačily dozrát. Ale kde by se vzal ve volné přírodě?

hodnocení

0x
Zdravím, Jaguško,
měla by to být Olše lepkavá.

liska5
hodnocení

0x

Napadlo mne, když to bylo dlouhé, tak psí víno, neboli loubinec pětilistý. To by pak byla v těch kuličkách semena. Podrťte jednu

Taky mi to připomíná fíky. Ty takhle postupně narůstají, než se stromek olistí. Olše asi ne, ta má teď staré "naježené" šištice, a momentálně je ověšená jehnědami.

floro*
hodnocení

0x
Pokud by to byly plody, pak vevnitř by byly semena/o.
Myslím, že je to dřín. Ale jen myslím, fotky proti oknu jsou špatně vyfocené, v podstatě vidíme jen obrys a ne detail.
liska5

Taky jsem zvažovala dřín /Svída krvavá/, jen ten má ty plody víc ve střapcích a ne tak rozptýlené. I když,... kdoví?

hodnocení

Děkuji za nápady. Proti oknu jsem fotila proto, že v tomto období je příšeří vlastně po celý den. Tak jsem chtěla, aby bylo na fotce něco vidět. Vyfotím tedy ještě jednou a podívám se také dovnitř těch kuliček.

Co je zajímavé. Vůbec se mi zpočátku nezdála odpověď Wampíka /olše lepkavá/. Ta má přece šištičky a jehnědy. Ale na netu jsem našla i šlechtěnou olši - FASTIGINATA a věřila bych, že to je ona. I keř vysoký, štíhlý. Zkusím přiložit fotku.Takže, Wampíku, promiň mou počáteční nedůvěru. Jaga.

Fotka vložit nejde. Ale nechá se to posoudit na netu. Myslím, že jsem už blízko. :)

floro*

olše to nemůže být z jednoho prostého důvodu a to takového, že nemá vstřícné pupeny, ale střídavé...

A to že nechce vykrašit je asi z toho důvodu, že neprošel potřebnou dobou nízkých twplot pro jarovizaci.

Je to dřín obecný.

Jaguško, šup sem s vaším tipem.
Jsem zvědavá :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]