Zdravím, máme doma fíkus, osobně se myslím, že je to fíkus pryžodárný a nějak se mi ho podařilo zachránit od bývalých majitelů, kdy to byl jen holý stonek a jeden list. Teď vypouští a má nové listy, ale co začala zima, začal chřadnout. Má listy povislé a jsou takové zeleno žluté. Hlínu má vlhkou a žádné skvrnky nebo škůdci na něm nejsou, ale ty listy jsou povislé a padají. Padají halvne spodní velké listy. Někdo nějaký typ, proč se to děje a co s tím? Moc děkuji za odpověď. doplněno 02.12.21 11:49: Ještě bych se chtěla zeptat, jestli je normální, že rostou listy jen nahoře, ale dole už ne? Nikdy se neobjevují z toho stonku, jen nahoře.
Zdravím. Fíkusy nesnášejí chladno a stálé mokro na kořeny => pak nastane to, co u vás. Je potřeba občas nechat zeminu prakticky vyschnout. Ten váš je vsazený v "ozdobném" obalu, ne květníku, to je chyba. On potřebuje dát do květníku s odtokovými otvory (těmi proudí vzduch), na dno vrstvu keramzitu (drenáže) a teprve pak do toho ozdobného. Tím jsou kořeny chráněné 2 květníky a dobře se kontroluje, aby nestál ve vodě. Ida
doplněno 02.12.21 18:22:
Určitě přežije. Ale ty "nažloutlé" listy opadají. Pokud ale fíkus stojí na zemi, neměl by na něj jít mrazivý vzduch při větrání (když budou venku mrazy). Na jaře (začátek března) fíkusku zastřihněte ten nejměkčí zelený vršek, a on se vám rozvětví. Tak držím palce. Ida
callia
Děkuji za odpověď. Když fíkus dám do požadovaného květináče, kde bude mít dole ty dírky a vše, přežije to nebo spíš uhyne?
Nové listy od zdola neporostou ,ale nové boční výhonky ano.Jestli ho chcete košatý ,tak ho od jara zkuste přihnojovat.Ten náš jsem přihnojovala a on se krásně rozrostl.Mám ho u okna .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.