Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co je to na smrčku - nemoc?

Od: babajaga® odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

byla jsem v lese. Našla jsem tam zvláštní smrček. Asi 2 m vysoký, nebyl tmavě zelený jako ostatní, ale spíš do žlutozelena. Na všech větvičkách měl zvláštní výrustky. Spíš, jako by bylo jaro a přirůstaly základy nových dalších větévek.

Nikdy jsem to neviděla. V lese byl takový jen jediný, víc jsem jich nenašla. Zajímalo by mě, zda je to nějaká nemoc /vzhledem ke žlutnutí jehličí/, nebo zda si stromek jen popletl roční období a místo na jaře obrůstá na zimu.

Víte, prosím, čím to je? Děkuji - Jaga.

Co je to na smrčku - nemoc?
Co je to na smrčku - nemoc? #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Bude to "Smrk východní – Picea orientalis", ale takto zlatý bývá v zimě, kdy teplota klesá do mínusu, v sezoně je zelenější, jen se zlatými mladými výhony. Ale, při množení semeny se ojediněle objeví i takováto úplně zlatá forma. Ale klidně to může být i "Smrk východní - Withou Compact" , ten má (jako na vaší fotce) úplně zlatou barvu a přírůstky jen malé, ale je vyšlechtěný do zahrad, dorůstá jen do 4m výšky, a často se prodává v květníku jako přenosný coby vánoční stromek. Nebo šlechtěnec - "Aureospicata" dorůstající do 10m výšky. Umím si představit, že si některý z nich někdo koupil na Vánoce, a když mu po několika letech už moc narostl a přenášení bylo náročné kvůli značné váze, vysadil ho do lesa. Ida

doplněno 26.11.21 20:45:

A ještě doplním, protože mi došlo, že nemáte na mysli žlutou barvu jehlic, ale ten hnědý útvar na konci větvičky. Tak to není žádná nemoc, to jen větvička přišla o svůj konec = vrchol (sežraný zvěří, ulomený) a pahýlek vytvořil "zával", aby nevytékala míza. A tím byl zastaven růst, došlo k rozvětvení a růst bude pokračovat na 2 strany. Už teď je vidět, že obě koncová rozvětvení jsou mohutnější než ostatní boční větvičky, jsou nyní koncové a od tohoto místa se obrost zahustí. Ida

hodnocení

Děkuji Vám, Ido, za vyčerpávající vysvětlení. Podle jinak žádných odpovědí vidím, že jsem skutečně v lese našla raritu, kterou asi jen málokdo zná. A já si myslela, že je to jen obyčejný smrček, který je nemocný a žloutne. *zmateny*

Jen je mi ještě divné to veliké množství těch maličkých nových výrustků na větvích. To vídáme vždycky na jaře, mladé, čerstvé výrustky ráda okusuje zvěř. Vysvětlete mi, prosím, ještě, jak je možné, že stromek se dal do takového dorůstání teď před zimou. U normálních smrčků toto běžné není, ty mají dlouhé rovné větévky a to mladé začne přirůstat až na jaře, když má stromek dobré podmínky pro další vývoj. Což teď nemá. Děkuji za Vaše znalosti. *palec2*Jaga.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím ještě jednou, Jaguš. Proč smrček začal rašit nyní, to nevím. Mohlo by to být proto, že už máme konec listopadu a mrazy stále žádné, a právě že nepochází z našich krajin a je "namíchán" z několika kultivarů, si prostě vzpomněl, jak to bývalo u dědečka doma, a začal růst. Ale je-li to tak, fakt nevím. *nevi* Ida

hodnocení

To nevadí, Ido, nikdo z nás neví úplně všechno. Ale jen málokdo to dokáže přiznat. Když jsem ten stromek uviděla, připadalo mi to, jako bych se najednou objevila v květnu, červnu, všude na něm maličké nové mladé výrustky, na které jsem zvyklá z pozdního jara. Nějak si, chudák, spletl podnebí. Nebo období. Nebo obojí.

Říkala jsem si, že na jaře se tam vypravím se srpem a že to kolem něho očistím. Je totiž zapasovaný v chuchvalcích šlahounů pichlavých ostružin, nemá možnost se rozvíjet, rozrůstat. A pak teprve se mu dobře poroste. Jaga.

terk

zase aby chudák neuschl, pokud pod ním bude holá zem. Možná to trní nevadí, ale naopak udržují vláhu. Je krásný :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]