Nejste přihlášen/a.
Mám olivovnik a poprvé to spolu musíme zvládnou před zimu. Docetla jsem se ,ze má rad na zimu teplotu okolo 10 stupňů, světlo a skoro žádnou zálivku. To mu ale úplně poskytnout nemohu. Prestehovala jsem ho dovnitř asi tak před měsícem a teď mu začali opadávat listy. Je možné, ze jsem ho trochu přelila.. Co teď pro něho mohu udělat? Určitě zalévat teď nebudu a pak uvidím. Nemáte ještě někdo jiný nápad?
Děkuji Vondrackova
3x
Zdravím. Váš olivovník měl venku hodně světla, tedy všechny listy byly dobře osvětlené. Doma některé listy tolik světla nemají, tak opadají. Olivovníky snesou dost sucha, ale občas i přelití, nejsou žádné citlivky. Nyní nechte skoro úplně vyschnout zeminu, pak pořádně prolijte, nechte nasáknout, přebytečnou vodu vylijte. Olivovníkům se neudržuje stálé vlhko, ale střídá se déšť (zalití) a povyschnutí země. Snesou spíš sucho než mokro. Nemusí mít nutně přezimování v chladu, klidně nad radiátorem na okně, ale musí mít co nejvíce světla a zálivku úměrnou vysychání země. Přes zimu, kdy je méně světla, nehnojit, jinak bude víc narůstat a mít přírůstky slabé a neduživé. Moc dobře mu udělá každoroční letnění, ale s toulavým stínem bez slunečního úpalu. Ida
2x
Olivovník má rád spíše sucho, zvlášť teď v zimě ho moc nezalévejte, pokud můžete, presuňte na světlo a nechejte dostatečně vyschnout zeminu. Na jaře zase začne obrážet, v létě ho můžete na zahradu nebo balkon - na slunce, to mu svědčí. Na podzim snese i drobný mráz. A jak už psali přede mnou, raději mu dejte podmisku, ať máte kontrolu nad zalivkou, takhle ho člověk přelije a ani si nevšimne.
Petr
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.