Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Prodávají se bonsaje natvarované z druhu" Ligustrum Chinensis", což je keř stálezelený neopadavý. Ale je to keř venkovní. Tedy by měl být pěstovaný i přezimovaný venku, na zimu vybraný z misky a celým kořenovým balem zahrabaný v zemině na zahradě ve stínu pod dřevinou. Přes nadzemní část přehodit větvičku chvojí, a pokud nemrzne, občas zalít. Prodejci už natvarovaných bonsají, aby měli větší odbyt, tvrdí, že se jedná o dřevinu pokojovou, tím pádem by se měla přezimovat v teplotě kolem 6°C, což je chladno, při kterém nebude rašit ani růst, tedy nebude vyčouhlá. Ale bez pobytu venku (alespoň od jara do začátku zimy) vám zahyne. Z toho soudím, že až do vašeho nákupu byl stromek venku, a po umístění k vám do vytopeného bytu dostal šok a opadal. Ale bude jistě živý. Dejte ho doma do té teploty 5-7°C, když nemá listy, klidně do tmy, a nechte ho tam aspoň do konce ledna, nejlépe poloviny února (a pozor => opatrně se zálivkou = píchnout prst do země, když je skoro sucho, teprve zalít, jinak uhnije). V únoru přeneste na světlo a teplotu kolem 18 – 20°C, on znovu obrazí. Ida
A není to venkovní bonsaj?
Měla jsem svoje bonsajky ze semenáčků různých stromů /javory, boučky, habry, lipky, jehličnany, jabloňku - z přírody/. A ty přezimovaly, že jsem je pod stromem po krk zahrabala do půdy i s miskama v místech, kde se nechodí, aby je nikdo nezašlápl, až zapadnou sněhem. Na jaře jsem je vyndala, otryskala hadicí a postavila na místo, kde jsem je pak denně zalévala. Doma by mi asi nepřežily.
Tak jsem si našla, že právě tyto bonsajky Ligustrum Chinensis expeduje velké Bonsaicentrum Libčany 137.
Je to 5 km západně od jižní části Hradce Králové. A tu Vaši opravdu uvádějí, jako pokojovou, ale s tím, že v zimních měsících by měla být v chladném místě, jak Vám radí Ida.
Můžete jim napsat o radu na info@bonsaicentrum.cz
Já myslím, že na jaře obrazí, je to listnatý opadavý strom. Shodil listí, aby se upránil před sviluškama.
Většinou se uvádí, že je poloopadavý. V okolí houštiny z ptačího zobu (obecného) a některé keře jsou plně olistěné, zatímco jiné (klidně sousední) jsou holé. Většina má nyní různě velkou část listí dole, ačkoli některé jiné druhy dřevin ještě neopadaly (a celkově proběhl hromadný opad listí teprve minulý týden).
---------------------------
Teď vidím, že se zřejmě jedná o ptačí zob čínský; ten je opravdu neopadavý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.