Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čočka, šošovica

Od: jajko odpovědí: 10 změna:
Dobrý deň prajem, prosím vás, neviete či sa dá a kde kúpiť naozaj slovenská/česká šošovica, aj s uvedeným pôvodom, alebo ma zaujíma ako sa pestuje šošovica. Ďakujem za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Podívejte se třeba sem:

agromanual.cz/...

Jinak čočka, pokud vím, má poměrně malé výnosy a spíš se ji vyplatí dovážet ze zemí, kde jsou obrovské plochy polí.

jajko
hodnocení

Vďaka. Z Canady ani Ruska mi nechutná, našla som z Bulharska čočku. Je to vysoko nutrične hodnotná potravina, myslím, že v
Canade je GMO, ja bio by som chcela. Na Slovensku nepodporili jej pestovanie v roku 2001 som našla, tak asi ju bude ťažko zohnat.
liska5

Hned jsem se šla kouknout. Mám doma červenou čočku...a ta je taky z Canady. *alene*

Přitom se zpívalo: Na horách sejou hrách, na dolině čočku...A šlo o naši zemi..

jajko
hodnocení

Ano, čočka se k nám dováží hl. z Kanady, toho jsem si také všimla. Pokud byste ji chtěla pěstovat pro osobní potřebu, mějte hlavně na paměti, že pozemek musíte každoročně střídat (a opakovaně osít čočkou ho lze až min. po 4 letech). Během těch 4 let tam musí růst něco jiného než luskoviny -což se vlastně píše i v tom odkazu. Navíc je čočka, stejně jako ostatní luskoviny, citlivá na houbové choroby česneku. Na pozemku po česneku tedy také být nesmí, nic by z ní nebylo (po tom česneku se doporučuje přestávka snad až 8 let).

liska5

Teď ještě v jakém smyslu je GM? Jestli kvůli odolnosti vůči plísním, pak by aspoň neobsahovala mykotoxiny. Jestli jde o výnosy a vyšší bílkovinný obsah, tak by nám to taky nemělo škodit. Vadí asi jen ten pocit, že semínka prošla nějakým nepřirozeným procesem. Ale jed v tom není. Už proto, že se GM pícninami živí dobytek chovaný na maso a mléko, a žije a prosperuje.

jajko
hodnocení

Vďaka. GMO teda nepokladám za šľachtenie, vlastne ani neviem, ale mám k tomu odpor, neviem preco poriadne, asi, ze to je niečo také neprirodzené, totiž to neni to isté čo šlachtenie. Ale teda aj to, ze to je zdaleka, to som proti tomu, aby sa dovážalo to, co si mozme dopestovat, som na to nahnevaná, radsej budem robit na poli ako na štyri smeny, nechcem take základne potraviny z Canady, ani z nikade, nad nami kde bývam lieta veľa lietadiel ..vadí mi to, aj kamiony mi vadia s dovazanymi potravinami a vseobecne vadia mi tieto koncerny globalne, nekvalitné veci, nechcem proste zdaleka potraviny, chcem aby tu boli rodiny spolu a normalne pracovali, v noci spali, nie vo vsivavých tovarnach zbytocnosti, tie dovazané potraviny beru nam prácu, ja nehovorím o sezamovej paste a cuernych olivách, olivovom oleji a lososch. Viete, v stredoveku za toto bola smrť. Že nejaký čurák prusiel niekam a bral ludom prácu. Akoze..naozaj tu obranujete GMO?
adfasdfasd

V EU se může pěstovat jen jedna GMO rostlina a to kukuřice, a té se tady ani moc nepěstuje, myslím že něco málo pod 1% ze všech kukuřic. Na poli to stejně nepoznáte. EU má dobré klima a peníze, takže si to může dovolit zakazovat GMO. Ale jinde ve světě je to svkělá možnost jak nasytit vzrůstající počty lidí a dobytku, zvlášť tam kde jsou špatné zemědělské podmínky, tak tam aspoň něco vypěstují. Ano, mohou nastat ve výmečných situacích s GMO problémy, když se to pořádně vše neprověří, ale ani výzkumníci nemohou myslet na vše.

liska5

Jajko, chápu Vás, ta doprava zbytečností ničí planetu. Taky nepotřebuji borůvky z jižní Ameriky. Jen musím podotknout, že zdaleka nejsme soběstační v potravinách. A ani nepomůže, když budeme všichni makat na poli. Snad jen v některých plodinách a produktech by to šlo napravit. Snad.

Ten převoz potravin má navíc výhodu v tom, že lidé přirozeně přijímají různé minerální látky, včetně těch, které v té určité oblasti nejsou. Tím se omezily některé (dříve rozšířené) choroby; mám dojem, že např. i psotník u dětí. Jinak ale souhlasím s tím, že určitě není nutné vozit potraviny přes půl zeměkoule.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]