Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolkvície nádherná

Od: witch* odpovědí: 19 změna:
Ahoj. Má tu někdo tutu krásku? Přemýšlím nad něčím popínavým, ale zároveň ne úplně obvyklým. Líbil se mi i třeba ocasnatec či japonská vistárie (vzhledem k menšímu místu).
Budu ráda za další tipy na něco, né úplné běžného jako jsou třeba clematisy. Díky.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Kolkvicie nádherná je keř, nikoli popínavá dřevina, Vistárie japonská dorůstá až 10m a je jedovatá. Můžete zkusit třeba Aktinidii Arguta, nebo Aktinidii Kolomikta. Nejen že krásně kvetou a voní, ale budete mít i bohatou úrodu. Výborné na marmeládu i k jídlu.

doplněno 23.11.21 20:37:

Ještě doplním, že se tomu také říká malé kiwi, plody jsou velikostí podobné angreštu a přikonzumaci se jí celé, ne jako čínské kiwi, kde se slupka odstraní.

witch*
hodnocení

Vistárie ČÍNSKÁ dorůstá obřích rozměrů. S jedovatostí souhlasím.
Já právě bych ráda něco, do zahradního oblouku, ale nechci clematisy ani popínavý růže. Naivně jsem si myslela, že bych kolkvícii nějakým způsobem "vychovala" a rostla jen v oblouku. Asi je to blbost.
Nicméně, podívám se po tom, co jste mi doporučil. To vůbec neznám. Aspoň se podívám jak to vypadá a co to vyžaduje. Děkuji.
liska5

To je kiwi. Kamarádka tím má obrostlou pergolu. Aj po jabloni jí to leze. Jen má nějakou starší maloplodou odrůdu. Ale plody tam jsou. A bydlí téměř 600m.n.m, jižní svah.

Druhá známá má popínavou hortenzii bílou.Taky tak vysoko, ale v Krušných horách. Nádhera.

liska5

K té popínavé hortenzii. Známá má tu opadavou, nenáročnou, co snese i stín a chladno. A přistřihne ji po odkvětu, ale nemusí. To jen, když jí leze u chatky do oken. Tato hortenzie je jen v bílém provedení.

Teď jsem si přečetla, že existují i neopadavé varianty. Ty jsou ale na teplejší stanoviště. Jsou to Hydrangea appearannii a H. serratifolia.

witch*
hodnocení

Když jsem zo vidèla, byla jsem doma. To malý kiwi mají vedle sousedi ale asi maji pergolu porostlou jen samci, protože to nekvete, natož, aby to plodilo. Nebo se o to neumí starat, což by mě taky nepřekvapilo, protože tam zahrada věčně leží ladem. Moc se mi líbí ta varianta "Kolomikta",ale stále přemýšlím i třeba nad tou japonskou vistárií.
Hortenzie nevím @liska5, zda by to dala. Je to jihozápadní strana. Což o to, těžkou jílovitou zem bych nahradila, ale ta světová strana no.
witch*
hodnocení

@liska5 ještě se mrknu na ty Vámi doporučené kultivary hortentií co upřednostňují teplé stanoviště.
liska5

Feraxi, tazatelka to chce na malé místo, a co znám kiwi, tak to je divoch.

Jen, co je malé místo? To si tam může dát třeba jednu hlavu vinné révy. Mívala jsem odrůdu Krystal. Táhla jsem ji šikmo po drátě pod střechu garáže, a plodila.

witch® - dnes již existují myslím i samosprašné rostliny. Zkuste se podívat, ale i tak by nevadilo mít jednu samčí a jednu samičí, tak jsme to měli i my.

witch*
hodnocení

@liska5 se dotázala správně, jak moc malé to místo je. Necelé dva metry šírka od domu k pojezdové bráně. Upřímně, ta brána mě děsí. Pokud tam dám něco, co jede jak smyslu zbavený, tak to budu muset furt krotit u brány. Nedej Bože, abych jednoho krásnýho dne bránu neotevřela.

hodnocení

2x

Když mi u oblouku vymrzla popínavá růže, dala jsem tam trubač. Jsem s ním moc spokojená, krásně kvete celé léto, je nenáročný a roste pomalu. Na zimu zatahuje a na jaře začíná trochu později.

witch*
hodnocení

Fajn nápad, ale trubačem se chodím kochat o pár domů dál u nás v ulici. Nechci se tzv. opičit. Stačí, že to dělá sousedka. Věřím, že já si prdnout na zahradě, tak to zkusí taky.

Není pravda, že trubač roste pomalu, máme ho u pergoly a v průběhu roku ho musím sestřihovat, protože má několikametrové přírůstky. Co je ale horší, že strašně odnožuje. Výrůstky od kořenů máme často až v půlce zahrady. Najednou se objeví v trávě a než stačím trávu posekat, přeroste jí třeba o patnáct centimetrů za pár dní.

Jaképak opičení, také mám se sousedkami stejné letničky i trvalky, když někdo objevíme něco pěkného, tak si ještě radíme, nebo dáváme sazeničky. Nic špatného na tom není.*vtip*

witch*
hodnocení

Samozřejmě, že s jinou sousedkou si třeba vyměňujeme sazenice, řízky, odnože, atd. Ale když já si udělám skalku, tak tak praštěná pinda od vedle taky. Aspoň tomu, co vytvořila tak teda říká. Já vysadim rajčata ven a ona běží a druhej den je tam prdne taky. Na duhou půlku jsem si dala celery. Přijdu a přes plot vidim, že ona taky. Jenže Vás nesejří jen tohle. Protože Vy u sebe třeba ta rajčata vyštipujete, lezete po kolenou, plejete, a když se těšíte z krásných velkých plodů, až dozrají, tak se mi od nich z rajčat přenesla plíseň a bylo. Slimáků tři řiti od nich a ještě svlačec!

ferax, ten náš trubač tolik nežene, jako ten váš, možná je to tím, že je částečně ve stínu pod velkou merunkou.:)

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím. Pokud chcete rostlinu na oblouk (chápu třeba nad branku), tak Wistárie, Trubač, ani Hortenzie pnoucí nejsou vhodné, protože to jsou po pár letech dřeviny velmi vzrůstné a tedy velmi těžké, které vám takový oblouk neunese. Ty vyžadují bytelnou konstrukci. Na oblouk to chce něco jemnějšího, třeba "Zimolez kozí list Inga - Lonicera caprifolium Inga". Dorůstá kolem 3m, dlouho kvete a nádherně voní, hlavně na večer. Je velmi nenáročná, stříhat lze bez problémů, chorobami netrpí, roste všude. Ida

doplněno 25.11.21 11:21: Zdravím. Máte-li na mysli "Jasmín nahokvětý" (Jasminum nudiflorum), tak ten by vhodný byl. Má hezké hranaté zelené větvičky, které se, jsou-li již delší, samy stáčí do oblouku. Kvete jasně žlutými kvítky hodně brzy z jara, a pěkné je, že kvete na holých větvích, tedy květy vyniknou a září do dálky,ale nevoní. Listí naroste až po odkvětu. Je plně mrazuvzdorný (nemrzne-li, tak zaléváme i v zimě), dorůstá (v dospělosti) do 3m, a chce hodně slunka – bez něj nekvete. Tak ten byste na oblouku měla pěkný. Ida
doplněno 26.11.21 12:00:

@witch, my si asi úplně nerozumíme. Vy chcete "popínavku" na oblouk nad vrátka, ale vybíráte si mezi keři. Keř = roští. To jsou silné, neohebné klacky, vyrůstající od kořenů ze země nové a nové, až vytvoří hustou masu do výšky i šířky 2-3m. To je vhodné použít jako živý plot, ale ne k oblouku, pod kterým se má chodit. Popínavá či pnoucí rostlina má slabé a poddajné, jen u báze mírně dřevnatějící přírůstky, které potřebují oporu, tedy se vyvazují k trelážím či obloukům, kde jsou schopné narůst do "výšky" dané druhem rostliny => tím oblouk zdobí a zároveň přijmou jeho tvar. Keř se k oblouku vyvázat nedá. Navíc musíte vybrat rostlinu i plně mrazuvzdornou, protože některé prodávané jsou z tropů, tedy mohou u nás žít jen jako pokojové. Ida

witch*
hodnocení

Hezký den. V koutku duše jsem doufala, že se ozvete. Když čtu tuto rubriku, je mi jasné, že o květinách víte dost a vždy jste uměla poradit dobře mně i ostatním.
Rostlinu jsem si vyhledala, je zajímavá květem. Když já bych tak ráda tu vistárii. Ač je mi jasné, že časem má kmen a máte pravdu, že zahradni oblouk to asi neudrží. Škoda.
Mohu se Vás ještě zeptat na jasmín? Ten nepravý? Nevím tedy odborný název - jestli nahokvětý? Ten by nešel? Předem děkuji.
witch*
hodnocení

Tak to nebude ono. Omlouvám se, už jsem našla jak se to jmenuje. Sice to nazývají jasmín nepravý, ale je to pustoryl. Jasmin nahokvětý nevím proč mi utkvěl. *hi*
witch*
hodnocení

To není tak úplně moje vina s těmi keři, ale Googlu. Napíšu: "neobvyklé popínavé rostliny" a ono to vygeneruje i ty keře. No a jelikož vjedu hned na obrázky a tam je třeba vyfocená jen jedna větávka osypaná květy, tak to nelze hned poznat, že je to keř. Kdybych měla znát nebo projíždét každej popis něčeho co neznám, tak jsem na mobilu do půlnoci a ještě by to bylo málo. Asi se podívám ještě na nějakej druh akébie a pak to vzdám. Vám i tak mockrát děkuji za Vaše rady. I když teď teda vypadám jako trotl, co nerozezná popínavku od keře. *bzum* Což jsem si udělala ale sama.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]