Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnolia Grandiflora Praecox GOLIATH

Od: juelen odpovědí: 13 změna:
Dobrý den, má někdo zkušenosti s pěstováním v nadpise zmíněné královny všech okrasných stromů?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

idanova*
hodnocení

1x

Zdravím, Juelene. Zřejmě vám jde o to, aby dřevina, na tomto vámi vytipovaném místě, byla stálezelená – neopadavá, kvůli vytvoření pohledové clony. Jenomže magnólie jsou ty nejpomaleji rostoucí dřeviny. Takže cca 5-6 let vám tento kultivar bude tvořit kořenový systém, a teprve pak začne pomalu, velmi pomalu narůstat nadzemní část. Takže efekt clony se začne projevovat tak po 15letech. Tato magnolka má relativně velké květy, ale na úkor množství, je jich na keři velmi málo. A navíc, kvete v létě. Takže kvetení této magnólie úplně zanikne v záplavě všeho ostatního, protože v tuto dobu kvete v zahradě všechno. No a to, že je neopadavá, je v tomto případě velkou nevýhodou, protože nepatří do našich končin, a stačí 1 "blbá"zima, a máte po ní. Navíc, magnólie mají křehké dřevo, které se při napadání sněhu na celý listnatý habitus – a listy má ta vaše veliké, láme. Při sněžení budete ve dne v noci sklepávat z větví sníh, jinak se vám všechny silnější (a to jsou ty už slušně narostlé) větve budou ulamovat. Tady jsou neopadavé listy velkou hrozbou. Mám s magnóliemi zkušenost přes 20 let. Sama jsem 3 roky vytipovávala, jakou si vybrat do své zahrady. Zvítězila "Magnolie Loebnerova"= Magnolia Loebneri "Leonard Messel"(a tu bych vám se vší zodpovědností doporučila místo vaší Grandiflory Praecox GOLIATH) = google.com/... (již jsem ji tu zmiňovala). Je to velmi, velmi povedený hybrid, magnolie Stellaty na m. Kobus s květy půvabně růžovo-fialkovými (pozor na Mag. Loeb. "Merrill či white"– jsou jen bílé a mají menší květy), nádherně voní (jakoby mýdlem - čistotou), květů má mraky a každým rokem kvete bohatěji – září do dálky. Tato Leonard Messel kvete jako úplně 1. dřevina vůbec, kdybyste se pro ni rozhodl, nenechte si "vnutit"podobné kultivary, ty všechny kvetou zároveň s ovocnými stromy a okrasnými "Prunusy", květy magnolií pak se záplavou květů všeho ostatního tolik nevyniknou. Velká paráda je to, že kvete na holých větvích v předjaří, tedy květy vyniknou všechny v době, kdy všem jejich zahrady ještě spí. Nyní (listopad), po opadu listí, jsou i ty nejslabší větvičky zdobené stříbřitě chlupatými, ale 3cm velkými pupeny pro příští rok. Ty zdobí až do předjarního rašení. Růstem je to keř i strom – jak ji člověk vede, jinak řez není nutný, výšky dorůstá 6 - 8m, šířky 4-6m, ale její větve nejsou ani po 20letech nijak tlusté, kdykoliv k odříznutí a sesazení či natvarování. Netrpí chorobami ani škůdci. Tato magnólie je vyloženě přepychovou a spolehlivou dřevinou na několik životů. Ustupte od požadavku odclánění za každou cenu...

Všechny magnólie u nás vyžadují po vysazení prvních 3-5 let na zimu namulčovat kůrou či listím kořeny (má kořeny celkem mělce pod povrchem) a pytlovinou či netkanou textílií obalit i nadzemní část a za letních úpalů dobře zalít. Po těch cca 4 letech už se o sebe postarají samy, pak už jsou plně mrazuvzdorné (kromě těch neopadavých). Aby se jim dařilo, měl byste (pochopila jsem, že máte zem jílovitou) vykopat v zemi ohromný květináč (my vykopali do hloubky i šířky cca 1,50m) naplněný dobře namíchaným lehkým kompostovým substrátem s neutrálním, až mírně kyselým pH. Nám v takovémto "květníku"v jílu prospívá už 20 let. Kořeny má při povrchu, ale ta hloubka slouží jako zásobník vlhkosti, odkud při úpalech vzlíná vláha nahoru ke kořenům, při dešti steče ke dnu, odkud opět zavzlíná vzhůru, je-li potřeba. Magnólii bych nesázela na podzim, ale brzy na jaře, do jámy na podzim připravené. Nevysazujte ani nad terén (kvůli jílovité zemi), tak vám jen spolehlivěji vymrznou kořeny a v létě se budou přesoušet i při zálivce, kdy může docházet i k podpaření.

Asi jsem vás moc nepotěšila, ale myslím to s vámi dobře. Ida

doplněno 22.11.21 15:33: Zdravím. A ještě mám pro vás jeden odkaz z 18. 10. - Zakrslé smrčky Glauca Globosa a Blue Diamond: poradte.cz/...
liska5

*palec*. Ido, i já děkuji za všechny ty informace. Jste skvělá!

juelen
hodnocení

Tak to mě opravdu nepotěšilo ale jsem rad za pravdu a konečně kvalitni informace od někoho. Bohuzel ji mam již obednanou tak to mi asi dlouho nepujde :(:(:(

petulka
hodnocení

1x
Dobry den,mam v zahrade 4grandiflory.Magnolii grandifloru francois treyve,m.g.altu a magnolii Maryland,to je krizenec grandiflory a virginske.rostou hezky,na zimu je nechranim,ale zijeme v teplem Polabi s nizkou nm.vyskou
Magnolia Grandiflora Praecox GOLIATH
Magnolia Grandiflora Praecox GOLIATH #2
Magnolia Grandiflora Praecox GOLIATH #3

liska5
hodnocení

0x

S touhle konkrétně ne, ale dvě magnolky mám na starosti. Je dobré vědět, že mají mělko kořeny a docela do šířky.. Tak před výsadbou podle toho připravit širší stanoviště s kvalitní zeminou. Jinak žádná choroba se u nich nevyskytla. Jen za delšího sucha ta menší občas potřebovala zalít. Teď tam má na povrchu mulčovací kůru.

juelen
hodnocení

A na starosti máte grandiflory? Ty jsou stálezelené ,neopadavé... Jen vím že rašelina ma ráda kyselejší půdu, občas v zimě zalet a je li jilovate podloží tak vyvysit nad terén kvůli zahnivani kořenů a stahovani vody do vysadbove jámy v jilovatem podlozi. V zime stanoviště chráněné ale v létě slunné rad bych za osobni zkusenosti nebo do konce i fota této krásky

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím, Juelene. A už ji máte koupenou a budete sázet, nebo teprve kupovat? Ida

doplněno 18.11.21 11:13:

Tuto nekupujte. Ida

juelen
18.11.21 20:43
hodnocení

:(:(

juelen
hodnocení

No to me ani nestraste ja uz ji mam draze zaplacenou a maji mi ji dorucovat od havlise mely by byt aklimatizovane mrazuvzdorne mam na ni v rohu zahrady docela dost mista nahradim ji javor drummondi ktery velice brzy bohuzel opadava a vysadim ho na mestsky pozemek a tato magnolka bude odstinovat dum sousedu na proti do francouzskeho okna a terasu tak do mě proč tuto ne

juelen
hodnocení

Pan Havlis, který se na tyto stálezelené listnáče specializuje dokonce točí i videa svých krásných jiz vzrostlý ch kousků ve své zahradě. Krásně mu jdou. Dokonce místo které pro ní mám je chráněné před Zimnímy větry, které by ji vysoušely,ve stínu aby ji nespálilo zimní slunce,na plném slunci v létě,tak nestraste, na druhou stranu jste mi vzdy poradila dobře mám trošku po náladě jak jsem se na tu modelku těšil
janaci
Taky jsem si objednala tuto modelku a vůbec se toho nebojím! Moc se na ni těším!

juelen
hodnocení

0x
Update: již tři roky dělá parádu, zatím moc rychle neprirusta, koreni, coz se ocekava a nadherne kvete

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]