Dobrý den , koupila jsem si od jedné paní velký 20-ti léty citroník , protože rušila zimní zahradu . Až po příjezdu domů jsem si pořádně prohlédla listy a všimla si puklic . Není jich tam extrémně moc , ale některé listy se kroutí a jiné mají čerň . Některé listy i žloutnou . Můžete poradit , jak se puklic zbavit a zdali nebude vadit , když do zeminy aplikuji insekticidní tyčinky? Květinářka mi poradila , odstranit ručně , otřít listy , vyměnit substrát a poté dát tyčinky . Čeká mě dlouhá práce *zeď* . Děkuji
Tak upřímnou soustrast. Ty mrchy jak se někde zavíčkujou hned snáší vajíčka a žádný pesticid jim neublíží. Můžeš zkusit postřiky na olejové bázi a doufat že se mrchy udusí nebo je zkusit odstranit mechanicky ale jak jsou někde na hrubší kůře je hrozně těžké se jich zbavit. Já o celkem velkou mandarinku ve skleníku po dlouhém boji přišel.
Mě olej na rostliny před lety zabral na puklice i vlnatku. Rostlinu jsem zkrátila, méně listů znamenalo méně práce i chyb. A olejem na rostliny jsem malým štětcem potřela každý list všude, větvičku, důkladněji "paždí" lístků, odkryla i trochu hlíny na kmínku, a i tam.
Umístěte do karantény, ať to nechytnou další rostliny! Pravidelně odvšivovat, v létě pak ven; na jaře, na podzim, když bude ještě trochu teplo, tak do slabého průvanu. Udělejte to, co vám řekla ta květinářka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.