Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím zlikvidovat plevel v dlažbě?

Od: lidus* odpovědí: 27 změna:

Vážení rádcové, opět prosím o radu. Čím totálně a nejlépe na věky zlikviduji plevel v dláždění (kámen) velkého dvora? Roundap, Kaput a vše podobné zlikviduje pouze jednu vegetaci. Letos už jsem vytrhala 11 kyblů a zdaleka nejsem na konci, a na tom vytrhaném už se zase zelená. Hledala jsem něco jako byl TRAVEX ten fungoval spolehlivě a nejméně tři roky byl pokoj. Děkuji. L

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nebo si ten Travex koupit funchem.cz/...

lidus*
hodnocení

Rumíčku jestli ho seženu tak máte vyznamenání. Díky

doplněno 25.09.13 20:39:

Travex už je doma, na jaře dám vědět jak vypadá dvůr.

Dobře hubi plevel kyselina chlorovodíková
Užiznul jsem naletovej akát polil asi pul litrem a za par dni jsem ho vykopaval suchej...
Ekologie asi trochu trpí ale funguje to...
lidus*
hodnocení

Hlásím, že do letoška byl dvůr bez trávy, bohužel letos už zase roste a Travex nemám. Zkusila jsem napsat firmě a snad mi odepíší zda mají chemii ze které ho namíchám.

padro*
hodnocení

1x

hodnocení

0x

Nic nezlikviduje trávu navždy,

Použít podobné přípravky, a přidat i plamen z hořáku..

laybor*

Nejlevněji vyjde pivo , to se dá na jeden konec , manžela na druhý konec a až to vytrhá tak se může napít, *smich*,

Tak a ted bez piva, zkuste ocet, spálí se listy,tím pádem se utlumí kyslík pro kořeny a ty odumřou,

nebo technický benzín,nebo Rondap nebo Casoron G.

lidus*
hodnocení

Vážený pane Milane, to jste mě tedy nepotěšil. No nic, práce šlechtí tak v tom trhání budu pokračovat dokud neumřu.

lindaf*

Dobrý večer, ten rondap můžu vřele doporučit. My jsme s ním postříkali ytrhaný pámelník, který neustále vyrůstal a obtěžoval. Dali jsme tam dlažbu, která je tam už 8 let a stále tam nic neroste, takže rondap doporučuji.. :) mrkněte ale kdyžtak do příbalového letáku, je tam napsáno jak postupovat například pokud máte domácí zvířata apod. :)

Liduš, to mne mrzí, že jsem Vás nepotěšil. Páč kdyby něco takového existovalo (ale oni jsou výrobky, ale nesmějí se použít, třeba DDT), tak již nikdy nebudu právě zmiňované prostředky, které umí hubit jem nějaký čas...

oleg*

hodnocení

0x

A nebo si dát tu práci a spáry vycementovat. A počítat s odtokem vody.

hodnocení

0x

Liduš, já mám kamenný chodníček mezi záhonky, tak nechci do zahrady žádné "jedy", ale mám vyzkoušenou horkou vodu. Je to levné a není to tak namáhavé, jako věčné pletí... Stará vyřazená konvice slouží už třetím rokem,vřelá voda plevel zahubí spolehlivě. Zkusila bych to na tom vašem" vytrhaném, kde už se to zase zelená"... Občas je to potřeba zopáknout, ale není to tak pracné, jak vytrhávání a je to nejlevnější "Roundap" a bez chemie!

Připojuji se k horké vodě. Když jsem byla malá a byla u babičky, vždy když vařila brambory, vyběhla je zcedit na zápraží na kamenný chodník, pokaždé na jiné místo. Nikdy tam tráva a plevel nerostly... Já to dělám horkou vodou, a funguje to. Hodně čerpám z praktik a věcí mojí babičky, vždy si na ni při tom vzpomenu, i když ji nemám už 30 let.

lidus*
hodnocení

Horká voda je jistě dobrá rada ale ten dvůr má délku cca 60m a šířku cca 1Om umíte si představit jak ho zalévám horkou vodou?

uska*

Liduš, zkuste tam, kde to nebude zavazet natáhnout černou plachtu. Měla jsem 5 x 2 metry a vždy při odjezdu z chalupy jsem plachtu popotáhla na jiné místo. Nechala jsem jí tam2 -3 týdny a bylo po plevelu. Rada nic moc, ale funguje. Sice při rozměru vašeho dvora je to popotahování na rok.

Liduško, tak při rozměrech vašeho "dvorku" by to fakt nefungovalo, to není chodníček! Tak mi nezbývá, než vám držet palce v boji s plevelem*uspech*

doplněno 27.05.13 13:05:

*uspech**uspech**uspech*

Ten travex by nebyl marnej sice se už nevyrabí ale myslim ze by se dal namichat z chemikalii. Sehnat se daj na praskove kovy.cz... Nastesti je to bez problemu s posíláním
humbucker*

Ahoj. Ubytuj regiment chlapů(vojáci už moc nejsou) a vody z brambor bude dost. Ne, vážně. Mě funguje ten roundup výborně a je biologicky odbouratelný a neškodí havěti. Reaguje se zelení listovou(nefunguje na přesličky a pod.).Nemělo by 2 hodiny pršet. Jen u něho funguje i fakt, že zlikviduje rostlinu i s kořeny, ale když přiletí nové semínko, roste zase nová rostlinka. Obcházím rajón asi každý tři týdny a přistříknu jen nový kousky.

floro*
hodnocení

0x

Prostředek, který by jednou pro vždy vyřešil váš problém se jmenuje beton. Ale taky není na věky, ale plevelem v puklinách by se zabývala až další generace. Trhání je k ničemu. Pokud použijete totální herbicidy, pak platí zásada, že pro spolehlivý účinek musí být listová plocha rostliny dostatečně velká, aby na rostlině ulpělo co nejvíce prostředku a navíc aby intenzivně probíhala fotosyntéza. Tím dřív si rostlina transportuje prostředek do kořenů a tím dříve začne hynout. Účinek se začne projevovat tím dříve, čím vyšší zvolíte koncentraci.Nedoporučuji překračovat doporučenou nejvyšší koncentraci. Rostlinu nechat až do plného zeschnutí, pak teprve odstranit sušinu. Nikdy neodstraňovat nadzemní část dřív, jinak nedojde k plné likvidaci kořene. Což je důležité u takových rostlin, které vytváří podzemní oddenky (např. pýr, svlačec atd.). No a až máte takto zlikvidováno, tak je jeden fígl a to ten, že byste neměla opomínat dlažbu pravidelně uklízet, obvlážtě v době odkvětu nejrůznějších plevelných rostlin, které se šíří vetrem. Jen tak si dlažbu uchráníte od dalšího zaplevelení.

lidus*
hodnocení

Ano, zametat a zametat, dnes už chápu proč děda chodil stále s metlou. Travex jsem téměř neředila, zlikvidoval dokonale ale nové rostou stále, zalít spáry betonem to jsme udělali na části kde se nejezdí traktorem ale kde se jezdí je to hned vymlácené.

Ja bych ten dvorek možná celej vybetonoval a plevel je fuč... Ale v takovejdlech rozměrech to je na dlouhý lokte... Jedině ten travex...

pt®
hodnocení

0x

Liduš, ječtě jsem někde četla, že pomáhá jedlá soda, likviduje plevel mezi prasklinami v chodnících a v zimě zase odmrazuje chodníky. - pt

laik*
hodnocení

0x
Nevim, jak jsou velke ty mezery mezi dlazdenim, ale dobre funguje i vysokotlaky cistic. Ten z prostoru mezi skvirama vymlati vsechno.
Jinak, jestli se nemylim, se tento problem resi tak, ze se pod dlazbu da nejaky specialni cerny igelit nebo co to je (levnejsi reseni) nebo geotextilie (kvalitni + drazsi reseni). Jestli se mylim, tak me nekdo opravte.
lidus*

"laik" už jsem se tu ptala jakou wapku a právě pro ni manžel šel do OBI, doufám, že to pomůže ale pro jistotu i když zeť ochranář ječel, jsme dvůr postříkali Rondapem. Na ten velký dvůr co naši předkové vydláždili kameny by se jistě plachta dala dát a také předláždit ale asi by mě omývali když bych zjistila cenu.

humbucker*

Ahoj. Bohužel se mýlíš Laiku. Udělal jsem pokus a vapkou i ostrým proudem vody jsem z Ičkový zámkovky vyhnal trávu i mech a nedoplnil jsem ty prázdný spáry jemným sklářským pískem, jako se to dělá při novým dláždění a to teprve začala příroda konat. Plachty a geošky jsou k ničemu. Plevel neroste z pod dlažby, ale ze spár mezi nimi. Ale dokáže se prodrat z krz 10 cm vrstvu asfaltu.

laik*
Nejak tomuto prispevku nerozumim.
Wapkou se vam podarilo vymlatit ten plevel, jestli to chapu dobre a to je presne to, na co se tazatelka pta.
Take jste asi vymlatil tu nanesenou hlinu, ze ktere ten plevel roste, jak sam tvrdite, coz je dalsi plus. Zaroven jste takto vznikle diry nezasypal jemnym piskem, takze se vam znova zanesly hlinou, ve ktere zakorenila dalsi vsudepoletujici semena plevele. Cemu se presne divite?
Geotextilie je tam proto, aby se plevel nemohl zakorenit do pudy pod dlazbou a z ni se pak lepe vyzivovat.
Projedte ten dvur wapkou pokazde, kdyz uz se moc zelena (2x rocne?) a to by snad melo resit vas problem.
Jak se tento problem resi treba v Nemecku nebo Rakousku, kde maji velke dlazdene plochy, ktere jsou vzdy upravene? Ze by to bylo jen tim, ze je neustale zametaji a tak nedaji semenum plevele sanci se poradne zakorenit a vyrust?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]