Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s odnoží vavřínu a jak stříhat vavřín?

Od: janaovce odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,

mám již několik let starý vavřín, který v létě letním na terase, v zimě ho mám v chladné ložnici. Letos na podzim mu vyrazila mladá odnož, přes zimu se vytáhla pěkně do výšky, nyní už je skoro tak vysoká jako stara rostlina (cca 1m), ale je to vlastne jen dlouhy stonek na konci s několika mladými lístečky.
Prosím může mi někdo poradit, co má s touto odnoží udělat, abych z ní měla novou rostlinku. Jak ji od staré rostliny oddělit? Kde a jak ji nechat ujmout - dát ji rovnou do zeminy, při jaké teplotě ji udržovat atp.

Dále bych se chtěla poradit, jak a kdy vavřín stříhat. Ráda bych dosáhla rostliny s vyšším kmínkem a kulatou korunkou na vrcholu. (viz. obrázek) Je to vůbec v běžných amatérských podmínkách reálné?

Předem díky za každou dobrou radu. Jana B.

Co s odnoží vavřínu a jak stříhat vavřín?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Odnož odřízněte a nechte zakořenit ve vlhkém písku (asi měsíc), pak přesaďte do výživné zeminy s trochou jílu.
Pak teprve přistupte k střihu. Ve výšce, kde chcete mít korunku proutek zastříhněte. V paždích lístkú na zbývajícím stonku by měly po čase vyrazit nové výhonky. Pak již postupujte na nových výhoncích stále stejně (vždy, až budou mít několik lístků) , až se začne korunka utvářet. Po druhém rozvětvení odstraňte lístky ze základního stonku a ten udržujte již pak holý jako základ kmínku. Vavřín je statečný a střih nese dobře, lze jej provádět od jara do podzimu...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]