Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, zvládl jsem šlechtění narcisů, Z výsevu jsem vybral několik pěkných. Potřebuji je rozmnožit, není o tom nikde žádná literatura. Hyacinty se množí pomocným křížovým řezem, kdy vytvoří pacibulky, jde to podobně i u narcisů? Děkuji za odpověď.
Nechápu, že jste zvládl šlechění narcisů a nevíte, že každoročně u původní cibule přibudou další cibulky, které si můžete odebrat, lehce oddělit. Narcis přece sám od sebe tvoří trsy z těch nově vytvořených cibulek.
Zdravím. Lze to, (nyní) – lépe začátkem podzimu, na dvojice šupin. Narcisy mají několik vrstev "šupin". Odřízne se cibuli vrch, kde byly listy, pak i kořeny, a nechá se jen podpučí. Pak se rozřezává podpučím vzhůru, aby každý díl měl kousek podpučí. Nakonec se díly rozdělí na dvojice šupin, ovšem opatrně, každá dvojice musí mít kousek podpučí a ihned se řízky prosypou fungicidem = velmi důležité! a uloží (nejlépe) do "vermikulitu" => z obchodu potřebami pro teraristy, a založí se na 12 týdnů v plastových sáčcích v teple 20-25°C do tmy. Mladé cibuličky se vytvářejí většinou mezi těmi 2 šupinami. V dobrých podmínkách zakvetou za 2-3 roky. Nástroje nutno dobře vydezinfikovat, řezy ošetřit fungicidem, jinak ráda zařádí hniloba či plíseň. Pozor i na ruce, narcisy mají jedovatou cibuli, nenaneste si šťávu do očí. A uděláte nám radost, pokud pak vložíte fotky vašich výpěstků. Držím palce, ať se zadaří. Ida
Zdravím, Liško, máte pravdu, je to skoro jako u hyacintů. Ale protože narcisy mají šupiny = suknice, chcete-li, ty 2 kousky šupin dokážou vyživit cibuličku, takže šikovný "řízkovatel" dokáže velkou cibuli skalpelem nakrájet klidně na 16 dílků a pak rozpárovat => mezi každými 2 šupinami můžou narůst cibuličky. Pro zahrádku ale určitě stačí 8 dílků. Vlastní semenáče jsou radost. Ale smůla je, pokud máme 1 vlastní narcisku s pěkným květem, tu nařízkujeme, a všechno shnije. Při 1 kusu je jistější počkat na novou cibuli "přirozenou" cestou. Narcisy se kvetením každoročně nespotřebovávají jako tulipány, takže mají sílu hned vytvořit několik dost velkých nových cibulí (jak uvádíte vy). Ida
Zdravím ještě jednou, Petře. Těší mě, že jsem mohla (žena ) prospět. Třeba zas někdy požádám o radu já vás...Ida
To je profesionální odpověď.
Je to tak trochu podobné čtvrcení cibulí hyacintů. Taky to chce v létě a pokojovou teplotu. Na desinfekci by snad mohlo stačit dřevné uhlí. Jo a nůž desinfikovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.