Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fazole s rezavými flíčky

Od: postolka odpovědí: 5 změna:

Dobrý večer, prosím o radu ohledně fazolí, becoků. Některé fazole mají po vyloupání rezavé flíčky. Jsou vhodné ke konzumaci nebo je raději vyhodit? Lusky nestihly dokonale proschnout - může to být příčina rzi?

A ještě jeden dotaz - co dělat se zelenými lusky, které nestihly dozrát? Na zeleno se mi zdají dost tuhé. Co s nimi?

Děkuji za reakce.

Fazole s rezavými flíčky
Fazole s rezavými flíčky #2

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

0x

Vyloupané fazolky nechte pořádně uschnout , uzavřete do pet láhve od mléka a normálně běžně používejte. Miluji fazolový guláš.

Lusky bez zrn vyhodit. Pokud jsou v zelených luskách malá zrnka, vyloupněte je a ihned spotřebujte.

postolka
hodnocení

Ty rezavé fíčky jsou od špatného proschnutí? Dají se tedy jíst nebo ne?

liska5
hodnocení

0x

Já bych to pořádně dosušila a pak průběžně normálně konzumovala. Po dosušení mohou fleky zmizet. Hlavně, ať to není cítit plísní. Až je budete připravovat, tak vodu, ve které se máčely, určitě slijte a dejte je vařit v nové vodě! V těch slupkách jsou látky, které chrání fazol před natrávením v útrobách ptáků, aby si zachovaly klíčivost a přenesly se jinam. Tímto ty látky hodně vypláchneme a s tím nejspíš i to, co způsobilo fleky..Neslévají se pouze malé hnědé fazolky Adzuki. Luštěniny nesolit, sůl až budou hotové.

hodnocení

0x

Kupovala jsem teď od soukromníka fazole a on mi říkal, že už jsou přemražené, že je na mrazák nemusím dávat, že v nich není nic živého. Na noc dávám sypké potraviny, vydezinfikovat. Takže nezapomeňte ty své, jedlé, fazole na noc dát také na mrazák a pak do sklenice s uzávěrem. Nebudou v nich hmyzáci.

postolka
hodnocení

Děkuji za další reakce. Vím o vylití vody, o solení nakonec i přemražení (jednou mi už zrnokaz zničil celou úrodu), jen ty rezavé flíčky mě právě odrazují od konzumace a takové fazole jsem pro jistotu vyhazovala. Nebylo jich moc. Pokud se mohou dosušit, i když už jsou suché, ale ty fleky na nich jsou, a normálně sníst, tak je už vyhazovat nebudu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]