Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o radu ohledně fazolí, becoků. Některé fazole mají po vyloupání rezavé flíčky. Jsou vhodné ke konzumaci nebo je raději vyhodit? Lusky nestihly dokonale proschnout - může to být příčina rzi?
A ještě jeden dotaz - co dělat se zelenými lusky, které nestihly dozrát? Na zeleno se mi zdají dost tuhé. Co s nimi?
Děkuji za reakce.
Já bych to pořádně dosušila a pak průběžně normálně konzumovala. Po dosušení mohou fleky zmizet. Hlavně, ať to není cítit plísní. Až je budete připravovat, tak vodu, ve které se máčely, určitě slijte a dejte je vařit v nové vodě! V těch slupkách jsou látky, které chrání fazol před natrávením v útrobách ptáků, aby si zachovaly klíčivost a přenesly se jinam. Tímto ty látky hodně vypláchneme a s tím nejspíš i to, co způsobilo fleky..Neslévají se pouze malé hnědé fazolky Adzuki. Luštěniny nesolit, sůl až budou hotové.
Kupovala jsem teď od soukromníka fazole a on mi říkal, že už jsou přemražené, že je na mrazák nemusím dávat, že v nich není nic živého. Na noc dávám sypké potraviny, vydezinfikovat. Takže nezapomeňte ty své, jedlé, fazole na noc dát také na mrazák a pak do sklenice s uzávěrem. Nebudou v nich hmyzáci.
Děkuji za další reakce. Vím o vylití vody, o solení nakonec i přemražení (jednou mi už zrnokaz zničil celou úrodu), jen ty rezavé flíčky mě právě odrazují od konzumace a takové fazole jsem pro jistotu vyhazovala. Nebylo jich moc. Pokud se mohou dosušit, i když už jsou suché, ale ty fleky na nich jsou, a normálně sníst, tak je už vyhazovat nebudu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.