O víkendu budu sázet živý plot z habrů. Sázet budu 25 cm od sebe do substrátu smíchaného s mojí ornicí. Navrch dám mulčovací kůru.
Zjistil jsem, že existuje mulčovací geotextílie. Otázka zní, vyplatí se? Pokud bych ji dával, bylo by to hodně metrů, protože živý plot bude dlouhý 40 metrů a počítám s šířkou 60 cm (= 24 m2).
Ne. Geotextilie dusí půdu. Půda je živý organismus, měla by dýchat. Dali jsme, ale časem strhli. Půda byla slisovaná, nedala se obdělat, přihnojit a pod okraje kladli slimáci vajíčka. To raději kůru, která se časem rozloží. V kůže na geotextilii roste plevel i nálety. Stejně byste plel.
Ne nedávejte. Zamulčujte a hodně vysokou vrstvou. Než kůrou, tak třeba teď bude aktuální listí nebo tráva. Pokud to chcete na pohled, tak pak na do dejte kůru. A každý rok obnovujte. Omezí to růst pleve, ojedinělý roste v té vrstvě mulče a jde lehce vyplet a hlavně, tlející materiál dodává živiny a humus do půdy a udržuje příznivý vodní režim. Plevel roste i na textilii. A ušetříte peníze i čas a nervy. Protože sázet do textilie je na blázinec.
floro*
Takhle to pak vypadá pod textilií tři roky po výsadbě. Keře místo toho, aby korenily v půdě, lapaji po vzduchu a živinách na rozhraní půdy a textilie.
Geotextilie může mít své výhody. Já zrovna bojuji s problémem, kdy se pod černou geotextilii u jahod dostal svlačec. U kořenů pýru si totéž taky neumím představit. Zároveň mulčovací kůra se postupně rozkládá, rozložená kůra by podle mne omezila funkci geotextilie, jedině kůru měnit. To mi přijde náročnější, než občas okolo keřů vytrhat náletové dřeviny.
Krátce po výsadbě dobře zajistí zadržení plevelů mulč.Používám dřevní štěpku,kterou si připravím sám.až plot vyroste,zastíní půdu dostatečnš,aby se plevel nevyskytla.to,co se přece jen objeví,likvidujeme ručně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.