Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tyto pokojovky už asi nepůjde zachránit co?

Od: in4mator® odpovědí: 6 změna:

Mám kolopejku a kávovník (mimo jiné) a tyto dvě pokojovky chytla plíseň (jsou vedle sebe), nevíte proč se tak stalo? Asi nezbývá, než se jich zbavit..? Dracéna má plíseň akorát trochu na povrchu zeminy a v poslední době jí rychle vyrostl další výhon, viz foto - nebude mu zavazet stávající kmínek? Řeší se to nějak? Díky.

Tyto pokojovky už asi nepůjde zachránit co?
Tyto pokojovky už asi nepůjde zachránit co? #2
Tyto pokojovky už asi nepůjde zachránit co? #3

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Jestli vás to uklidní, není to plíseň. Je to masivní napadení červci, takže je to ještě horší. Budou napadat další a další rostliny.

hodnocení

2x

Vůbec neváhat a do popelnice i s květináči. A neotálet!

doplněno 11.10.21 18:11:

Zy hmyzáky nijak neodstraníte. Vajíčka jsou zavrtaná a tak malinká, že nejsou vidět. Zamoříte si všechny kytky v bytě. A než vypěstujete pěknou kytku, to trvá dost času. Vyhodit sakum pikum a kytky pořídit nové.

liska5
hodnocení

1x

To nebude plíseň, to je nejspíš škůdce- vlnatka. Každopádně kytky dejte stranou ostatních a hned začněte s resuscitací.

hodnocení

1x

Je to vlnatka.

Doporučuji:

- vytáhnout ze zeminy, mechanicky očistit co se dá a oprat-omýt/osprchovat

- zasadit a použít postřik - např. Careo substral, Mospilan - OPAKOVANĚ, a popř. prostřídat tyto postřiky

Jen pro zajímavost: na kaktusy jsem v tomto případě v nouzi použila Arpalit na psa, a fungovalo to (postřik x cca s týdenním intervalem), po asi roce se sice vlnatka objevila znovu, ale možná z jiné rostliny, těžko říct.

Ta kolopejka to má ale asi za sebou.

vlastovicka
hodnocení

1x

Tu kolopejku tak jak je se už asi zachránit nedá. Zkusil bych ale vypěstovat nové z řízků. Stačí odstřihnout kousek toho co na tom má ještě zelené listy očistit a zasadit do květináče s hlínou a pak přiměřeně zalévat. Až to povyroste tak zkrátit aby se to rozvětvilo a zkrácený řízek je možné zase zasadit. Kolopejka se takto velmi dobře množí. Myslím, že za pokus to snad stojí jestli z toho vyrostou nové zdravé kolopejky a pokud ne tak asi vyhodit.

hodnocení

0x
Záleží na tom, jestli chcete obětovat víc času.
Já jsem si koupila olej proti mšicím na rostliny. Rostlinám jsem otrhala listy, nechala listů méně. Vzala jsem štěteček, důkladně natřela, odkryla nakonec i kousek zeminy, aby rostlina byla pokryta úplně celá, kromě kořenů. Tak jsem zabila vlnatku i puklice. Prohlédla jsem i květináč, aby mšice nebyly tam. Rostlinu jsem pak déle hlídala. U té třetí bývají v záhybech listů, tak se do nich musí kápnout taky, tam bych (některé) listy otrhala opatrně až na kmen. Takový olej na rostliny ale nezvládají všechny rostliny. U té první nevím. Z té bych udělala řízky, otrhala listy a možná jen dobře omyla vodou. Vlnatka vodu nemá ráda. Mšici bych i prsty rozmačkala. Takový olejíček jsem pečlivěji nanášela i do paždí listů, do takových zahybů se mšice ráda ukrývá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]