Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškozené větvičky - co to způsobuje?

Od: 72mona odpovědí: 11 změna:
Zdravím vás všechny. Otázka již padla. Takto poškozené jsou hlohyně a kroucená líska. Mám podezření na vosy a sršně, že to okusovaly při stavbě hnízd. Nebo co jiného to může způsobovat? Ranky se už zacelují, dřevo pod tím je beze změn. Děkuji za pomoc, Mona.
Poškozené větvičky - co to způsobuje?
Poškozené větvičky - co to způsobuje? #2

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jiofa
hodnocení

2x

mona: Jednou jsem četl, že se praskliny na kůře stromu a větví dělají mimo jiné i nadměrným přísunem živin, vody, zkrátka růstu kdy nabývá hmota a kůra nestíhá. Tak to jen pro informaci, kterou jsem kdesi v zahradnických radách vyčetl. Mám rovněž letitou kroucenou lísku a nemá to žádná větev či větvička. Takže další rady jsou očekávány.

72mona
hodnocení

Zdravím a děkuji za první příspěvek k mému dotazu. Půda je u nás celkem mizerná. O živiny (a někdy i život) musí rostliny dost bojovat. Dneska ještě zkontroluji zbytek dřevin. Pravdou ale je, že oproti předchozím letům tu teď více pršelo, tak je to mohlo nakopnout. Čeho se ale obávám, aby to zase nebyla nějaká houbová choroba. M.

idanova*
hodnocení

2x

Zdravím. Na obou vašich fotkách je poškození až do dřeva, ne jen kůra. To by ukazovalo na vytržení slabší větvičky i s "patkou", kdy se vylomí i kousek dřeva z mateřské větvičky. Jak potom větvička sílí a roste, rána se zvětšuje, ale zároveň i zaceluje. Tedy podle mě si někdo vylamuje větvičky do vázy pro jejich ozdobnost => lísku pro okrasně kroucené větvičky, hlohyni pro hezké plody. Nebo si někdo odtrhal "řízky" pro namnožení, řízky s patkou lépe zakořeňují. Ještě by se nabízela možnost, že mohlo dojít k "orvání" rostoucích pupenů při nešetrné manipulaci třeba při vytahování velké odříznuté větve, která se svezla po (dnes poškozené) větvičce a tyto pupeny se vyrvaly. Každopádně ranky vznikly mechanicky. Okus hmyzem bych vyloučila. Ida

doplněno 06.10.21 19:37:

Zdravím ještě jednou. Mono, po vašem doplnění o síle poškozených větviček (cca 5mm v Ø;) mi to sedí na ptáky. Mladé pupeny, které se začátkem jara nalévají a jsou plné "živin", ptáci rádi vyzobávají. Každoročně s jarem brzy ráno přímo z postele pozoruju ptáky, jak mi vyzobávají pupeny na wistárii. Jen vždycky doufám, že to nejsou pupeny květní...Ida

72mona
hodnocení

Krásný den, přeji:)
Všechny rostliny jsou v oplocené uzavřené zahradě, takže cizí zavinění (vylamování) jinými osobami nepřipadá v úvahu. Konkrétně tu lísku si hýčkám, je to sotva dvouletý možná tříletý nováček, takže ani já bych jí neopatrným zacházením neúmyslně nepoškodila. Takto postižené jsou větvičky, které mají sotva 5 mm v průměru. U hlohyně by to možné bylo. Při stříhání kolikrát protahuji prut (s trny) skrz celou rostlinu. Taky mi to přijde jako mechanické poškození, takže pátrám po možnostech. M.
72mona
hodnocení

Krásnou skoro (půl)noc přeji. Nevím nevím. Samozřejmě ptáčků tu máme dost a dost. Ale že by mi takhle ničili rostliny, to se mi ještě nestalo. Milují hloh a ten je bez takovýchto jizev. Budu muset projít zahradu opravdu pečlivě a podívat se, co je vlastně zasaženo. Ještě jsem to neudělala. Ale děkuji za tip*palec* M.

hodnocení

2x

Je možné, že je to od časného jara ze střídáná slunce a mrazu a jen jste si toho všimla až teď?

doplněno 07.10.21 21:38:

Tak kroupy by to mohly být také, hlavně pokud je poškození svrchu větviček. Kroupy mě sice napadly, ale muselo by krupobití být opravdu "výživné", takže jsem ho nezmínil.

72mona
hodnocení

Hezký večer. Dobrý tip*palec* Zastřihávání provádíme dvakrát do roka, takže letos už to jednou bylo. A přiznám se, že fakt nevím, jestli už tam to poškození bylo nebo ne. Zacelení ran by tomu ale napovídalo. Sloupovitá jabloň, která na to v předchozích letech trpěla, je ale bez poškození. Ještě mě napadly kroupy. Letos jsme tu v létě měli jednu dost slušnou prudkou přeháňku, očesalo a poskodilo to dost lupení i plodů. M.
72mona
hodnocení

A to opravdu "výživné" bylo. Někdy na začátku srpna, myslím. Tak možná jsme opravdu našli příčinu. Nebo jednu z hlavních příčin. Všechno od nich být asi taky nemusí*co*
Ale přijde mi to teď jako velmi reálné. M.

72mona
hodnocení

0x

Doplnění.

Dneska jsem prošla zahradu a takto poškozených rostlin je více. Největší jizvy jsou právě na té lísce, pak následují hlohyně. Méně zasaženy jsou bříza, myrobalán, černý bez minimálně, sem tam nějaká jizvička na černém jeřábu a dokonce i na tom hlohu. Některé jizvy vypadají lehce zduřelé (tam, kde je kůra silnější), skoro jako prasklé. A zrovna u těch hlohyní jsou tak četné, že tolik pupenů tam ani být nemohlo. Zajímavostí je, že většina je umístěna na vrchní straně vetviček. Takže: babo raď! *nevi* M.

liska5

Když se to týká větviček, napsala bych Václavu Větvičkovi, jestli neví. Myslím, že je na Štiříně. To je napůl humor, napůl rada.

72mona
hodnocení

Víte, že mě to taky napadlo? Pana Větvičku obdivuji a mám ráda i jeho vyprávění. Takových dotazů ale musí dostávat tisíce, takže je to pro mě až poslední možnost. Věřím, že Poradte.cz si s tím taky dokáže poradit:-D M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]