Nejste přihlášen/a.
Dobrý den mám na zahradě obrovský javor který mi začíná trhat základy. Tudíž nezbyde nic jiného než ho porazit.
Potřebuji poradit jaký stromek zasadit místo něj. Mám představu o vysokém vzrůstu , jehličnanu.
Lokalita je Karlovarsko ve výšce kolem 840m/nm.
Jde mi o maximálně rychlý vzrůst a maximální velikost, jelikož pokácením javoru přijdu o příjemný stín.
Děkuji za případnou radu s pozdravem -yperit-
Žádný jehličnan navyženete rychle ve vašich podmínkách. Rychleji pojede smrk, bude-li mít optimální podmínky. Vzhledem k poloze bych jej však nedoporučoval - mělké kořeny. Volte tedy kombinaci břízy a jiného jehličnanu. Břízu blíže k domu a nejlépe borovici za ní. Bříza vám stín poskytne postatně dříve a zatím se před ní bude vyvíjet žádaný jehličnan. Je to ale na dlouhé roky. Má zkušenost je z míst těsně blízkých karlovarskému letišti - obce Kolová-Pila.
doplněno 06.03.09 16:45:Douglaska je druh borovice. Jak patrno, její vzrůst vyžaduje minimálně pětačtyřicet let...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.