Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řez révy v únoru

Od: blesik® odpovědí: 8 změna:

Stále nechápu jak řezat révu, mám i víceleté kiwi, které se řeže prý podobně. Révu mám ve skleníku na vysokém vedení, asi stříhám špatně, protože mám malou úrodu. Letos uvažuji o odstranění ramen, abych měla pro rajčata více světla. Je možné nechat přímo na tažni vyrůst čípky se 2 očky, aby nový výhon plodil? Vím, že se má druhý zastřihnout a nechat jeden. Dále, zbyde mi po sklizni opět čípek a dva výhony, mám je zakrátit na původní řez, tedy nechat opět ty stejné 2 pupeny na čípku? Četla jsem, že z dvouletého dřeva má vyrůst jednoletý výhon, který plodí, ale nechápu, když ten čípek je stále stejný, jak může být dvouletý? Nerozumím tomu. KJde dělám chybu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

2x
Vedení ve skleníku bude jiné, než na drátěnce.
Nechte si tazeň na kterém budete nechávat tolik čípků, kolik a kam chcete nových výhonů, tak aby měly dostatek místa jak výhony, tak i ostatní plodiny.

hodnocení

Děkuji za reakci. Tažně mám 2, po stranách skleníku. Psala jsem, že bych ráda odstranila ramena (vytvářejí mnoho zeleně, která stíní). Zajímá mne, jestli lze vypěstovat révu na čípcích z tažně a jak je po odstranění ramen vypěstovat. Dále mi není jasné, že když zkrátím v únoru ty dva výhony, které vyrostly z čípku, na 2 pupeny a vyrostou z nich další výhony, ty mám zase pak zkrátit na 2 pupeny, tak už tam mám 4 pupeny a budou se mi množit geometrickou řadou. Nebo se mám řezem vrátit a ustřihnout je za prvními dvěma pupeny? Prý plodí letošní obrost z dvouletého dřeva, ale to by to dřevo nebylo dvouleté, ale stále starší. Nebo to špatně chápu?

neo®

zdravím, bylo by lepši foto , nebo nakres vašeho úmyslu.

floro*

Máte tažeň = stará letitá větev. Ta vám stále obrůstá výhony. Tyto výhony vy na jaře 2022 proberete tak, že některé vystřihnete úplně u tažně, aby nebyly, tím si proředíte celkovou hustotu a tam kde chcete výhon, tak ten loňský 2021 výhon vy zkrátíte na čípek na dvě očka. Tento čípek je dvouleté dřevo a jakýkoliv čípek z loňského výhonu bude pořád dvouleté dřevo. Z těch dvou oček (a plus pár spících) vyrostou v 2022 nové výhony na kterých budou květy a hrozna. Ale ideálně, když opravdu necháte jeden výhon (ten lepší) a ten druhý i ostatní z tohoto čípku vylomíte. Výhon odplodí a vy ho na jaře 2023 zase zkrátíte na čípek o dvou očkách.

Pak, když tyto několik let "čípkované" čípky bude chtít zmladit, tak si budete nechávat náhradní výhony někde jinde na tažni. Ona bude sem tam obrůstat mimo čípky nebo nížeji někde hlavním podvýhonem a tyto výhony buď budete nechávat na zmlazení na přístí rok, nebo vylamovat a staré čípky pak zkrátíte k tomuto výhonu.

hodnocení

Chápu. Tak to tedy technicky nezvládnu.

hodnocení

Hezky jste mi to vysvětlil. Jen ještě nevím, jestli správně chápu, že se každý rok prodlužuje ten čípek o další 2 očka (po zakrácení letočního letorostu v únoru, aby byl stále dvouletý) a pak se jednou musí zkrátit zpět na čípek, který není dvouletý, nechat vyrůst (bez úrody) znovu dvouleté čípky a další rok letorosty opět rodí? Nebo vypěstovat další 2 nové čípky a tento odřezat? Po jaké době? Nějak mi to neleze do hlavy, asi mám malou npředstavivost.

neo®

a nebude opravdu lepší to vyfotit? nebo hned jak opadá listí,,,

hodnocení

Zkusím přemluvit manžela, jestli to zvládne, zahrada ho moc nezajímá. To víte, věk je věk. Vnímám, jak moc jste se snažil mi to co nejjednodušeji vysvětlit a moc děkuji. Nevím, jestli se ještě hodnotí kvalita odpovědi, už jsem zde dlouho nebyla. Pokud ano, dejte vědět, ocením.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]