Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poškozená jabloň

Od: toms odpovědí: 9 změna:
Dobrý den.
Do oka po loňském řezu jabloně vyklovali ptáci díru.
Včera to tam ještě nebylo musel to udělat nejspíš pták.
Poradí někdo co s tím, aby strom zůstal zdravý?

Poškozená jabloň
Poškozená jabloň #2

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

floro*
hodnocení

1x
Aby strom zůstal zdravý? Nedělat takové řezy na větvích o takovém velkém průměru.

hodnocení

0x
Když jsi to nezatřel loni aby do toho nešla voda tak dneska pozdě bycha honit. V tom zpráchnivělém dřevě už budou dřevokazné houby které strom ničí. Musel bys to vydlabat až na zdravé dřevo a pak díru vyplnit betonem nebo alespoň zadělat aby do ní nemohla zatékat voda.

coze
hodnocení

0x
Dobrý den,
koupil bych něco takového:
ags-shop.cz/...

toms
hodnocení

Totak, asi jsi si na fotce nevšiml, že dřevo ošetřené bylo balsamem na stromy a v textu jsem psal, že den před tím tam ten otvor nebyl, tak lze těžko mluvit o zpráchnivení.
Floro, jak z fotografie poznáte průměr vetve? Průřez má 7cm, ale ta větev byla napadena, musela bohužel pryč.
Coze, děkuji. Zastřel jsem to balsamem a překryl plechem proti vodě a případnému dalšímu napadení, ale nevím zda to bude stačit.
Všiml jsem si, že kolem řezu nějaké zbytky nátěru jsou ale na řezu samotném to nedrželo a proto to z vrchu nahnilo. Do zdravého dřeva by pták neměl důvod dělat díry. Asi jsi toho balzámu dal moc slabou vrstvu nebo to bylo tak mokrý že to úplně nechytlo.
asd1

Spíš ta napadená větev byla nahnilá až do kmene..

Na zatírání je dobrý Sanatex (maj lesáci na okousaný a vorvaný taháním dřeva)

Obecně zatřít "čímkoliv" vosk disperzní barva apod. a zakrýt proti dešti. Beton NE, pod ním to hnije a jediný plus je že zarostlej kus betonu krásně ztupí pilu *smich* Pokud to je vyhnilý že to dělá "rybníček" tak se vrtá díra pro odtok vody

oldi
hodnocení

0x
Plochu řezu po uřezaní větve je dobré hned ošetřit balzámem na stromy.
toms
Dřevo bylo zdravé, proto jsem také tu větev řezal až u kmene, abych se dostal na zdravé drevo. Řez byl ošetřen balsamem jak to mělo být. Po roce balsam bílý nezůstane, mimo povětrnostních vlivů prosakuje do něj trochu mízy, která ho zabarví.
Spíše mám podezření na datla, který kloval i zdravé vyschlé palubky...
Děkuji všem za připomínky, ale hlavně mi jde o to jak problém vyřešit, ne o to jak se mu mělo předejít.
jabraka*

pokud potřebujete odříznout silnější větev,,odříznu ji trochu dál od kmene a tak,aby řez šel svisle dolů.Nebude se na něm držet voda a druhý rok ji mohu v případě špatného závalu řez mohu opravit.

Takové řezy jsem nechal 14 dní zaschnout a natřel fermežovou barvou.případně i dvakrát.

¨JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]